České Budějovice 10. června (ČTK) - Značku Regionální potravina letos získalo na jihu Čech osm výrobků. Jsou mezi nimi klobása, jerky, tedy kousky sušeného masa, sýr s ořechy, žitný chléb nebo džem. Komise vybírala z 68 výrobků od 22 místních výrobců. Nejvíce bylo masných a tepelně opracovaných produktů, sdělila dnes ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. "Letošní zájem byl opravdu značný. Obzvláště nás těší, že ve třech kategoriích se umístily výrobky od nových výrobců," uvedl krajský koordinátor akce Adolf Boháček.

Ceny získaly Závišínská klobása zemědělského družstva Bělčice, Jihočeské Jerky s pepřem, sýr s vlašskými ořechy Jaroslava Kryzana, plnotučné mléko Zemědělského obchodního družstva Kolný, žitný chléb z Dačické pekárny, griotka ze Zámeckého ovocného lihovaru Blatná, jahodový džem rodiny Vališů a škvarková pomazánka z Nemyšle.

Pro firmu Martiny a Jaroslava Vališových je ocenění důležité i kvůli finančním podporám. "Já bych si chtěla požádat o dotaci, protože si chci koupit dražší zařízení na výrobu marmelád, a v tom programu je deset bodů za udělení ceny Regionální potravina," řekla dnes ČTK Martina Vališová. Firma vznikla v roce 2013 ve Zlivi u Českých Budějovic. Nabízí doma dělané džemy bez umělých dochucovadel, barviv a konzervantů. Několikrát už získala cenu jihočeské agrární komory Chutná hezky. Jihočesky.

"Největší benefit našich džemů je, že mají vysoký podíl ovoce. To spatřuji jako (přínos) u všech ostatních regionálních výrobků od malovýrobců. Když jsem začínala dělat marmelády, řekla jsem si, že musím dělat jiné, než jsou v obchodních řetězcích. Máme i 98 gramů ovoce na sto gramů výrobku, tak velký podíl ovoce. Cukru dávám jenom třicet procent. U velkých firem jsem viděla většinou jen padesát gramů ovoce na sto gramů, maximálně šedesát (gramů). V tom vidím největší přínos, přidanou hodnotu našich výrobků," řekla Vališová.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Projekt má podpořit výrobce i region původu potravin. Pro spotřebitele by měla být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Ocenění má aktuálně 407 produktů od 312 výrobců.

Václav Koblenc dr