Brno 7. června (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že informace o potravinách nesmí být zavádějící. Činí tak na základě častých podnětů spotřebitelů, kteří se v minulosti setkali s prodejem balených borůvek v objemových jednotkách, například v litrech, a po přinesení domů zjistili rozdíl v objemu. Někteří spotřebitelé po přeměření uváděli pokles objemu až o pětinu. Inspekce požaduje prodej sypkého ovoce v hmotnostních jednotkách, uvedl dnes v tiskové zprávě její mluvčí Pavel Kopřiva.

"Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory jako množství vzduchu, které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy. Právní předpisy stanovují, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná," sdělil Kopřiva.

Inspektoři SZPI budou letos vyžadovat nabídku nebalených borůvek nebo jiného sypkého ovoce spotřebitelům v hmotnostních, nikoliv objemových jednotkách. Většina prodejců borůvek v minulosti upřednostnila prodej v hmotnostních jednotkách, SZPI proto nečeká potíže s dodržováním požadavku.

klv sd

Zdroj:ČTK