Řím 3. června (ČTK) - Světové ceny potravin v květnu zaznamenaly nejprudší meziměsíční růst za více než deset let. Jejich index vzrostl už dvanáctý měsíc za sebou a vyšplhal se na nejvyšší úroveň od září 2011. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se meziměsíčně zvýšil o 4,8 procenta na 127,1 bodu. V meziročním srovnání vzrostl dokonce o 39,7 procenta.

Index cen obilovin v květnu meziměsíčně vzrostl o šest procent. FAO nicméně předpovídá, že globální produkce obilovin se v letošním roce zvýší o 1,9 procenta na téměř 2,821 miliardy tun. To by znamenalo rekord.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně zvýšil o 7,8 procenta, přispělo k tomu zejména zdražování palmových, sójových a řepkových olejů. Index cen cukru stoupl o 6,8 procenta, především kvůli zpoždění při sklizni a obavám z poklesu výnosů plodin v Brazílii, která je největším vývozcem cukru na světě.

Index cen masa se v květnu zvýšil o 2,2 procenta, vzhůru ho tlačí rychlejší tempo dovozu do Číny a dalších východoasijských zemí. Cenový index pro mléčné výrobky vzrostl 1,8 procenta, uvedla FAO.

pmh spr

 
Související zprávy