Praha 1. června (ČTK) - Spotřeba mléka a výrobků z něj bez másla loni meziročně stoupla o 5,4 procenta na 262,5 kilogramu na osobu. ČTK to dnes sdělil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle něj jde o rekordní hodnotu, ČR se tak blíží evropské spotřebě, která je zhruba 265 kg na osobu.

Pandemie podle Kopáčka loni významně zasáhla do spotřebitelského chování. Uzavření gastronomie znamenalo pro mlékárny pokles tržeb v segmentu někdy až o 80 procent.

"Naopak docházelo k posilování maloobchodního prodeje a podstatně zvýšenému vaření a přípravě jídel v domácnostech. Maloobchodní trh se zvýšil natolik, že v podstatě téměř eliminoval propad z gastronomie. Tato tendence je celosvětová a obdobné chování českého spotřebitele v podstatě nevybočuje z tohoto globálního trendu," řekl.

Nejvyšší nárůst byl zaznamenán o konzumních smetan, kterých meziročně lidé spotřebovali o 8,9 procenta více, šlo o 6,1 kilogramu na osobu. Dále vzrostla spotřeba smetanových a tvarohových krémů, sýrů a tvarohů. Naopak stagnovala spotřeba konzumního mléka (pokles o 0,2 procenta na 57,6 litru na osobu) a u jogurtu zůstala na 15,2 kilogramu na osobu. "Pro rok 2021 se očekává stabilita nebo ještě další mírný nárůst," doplnil Kopáček.

První červen je Světovým dnem mléka, poprvé byl vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací a Mezinárodní mlékařskou federací před 64 lety. Svaz při této příležitosti zveřejnil výsledky soutěže o mlékárenské výrobky, do které letos přihlásilo 19 podniků svých 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek. Absolutním vítězem v soutěži se stal Sýr na pánev klasik od jihočeské Madety, největší počet ocenění získaly Polabské mlékárny. Novinkou roku se pak stal Dip ke grilování - zakysaná smetana s příchutí papriky s jalapeňos z Polabských mlékáren.

drh jw