Praha 27. května (ČTK) - Lihovarníci se obávají zvýšení daně na alkohol. To již naznačily některé politické strany jako možné plány na konsolidaci veřejných financí. Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL) argumentuje novými výsledky průzkumu, podle kterého si dá tvrdý alkohol 70 procent Čechů pouze výjimečně při oslavách nebo při posezení s přáteli. Průzkum dnes unie poskytla ČTK.

Konzumace lihovin podle průzkumu zejména u mladších lidí klesá, mají raději míchané koktejly. Téměř třetina Čechů si ale dá několikrát týdně pivo, hlavně o víkendu. Pětina lidí pije pivo u televize, vyplynulo dále z průzkumu.

Při výběru alkoholu je podle zjištění agentury dominuje chuť, 69 procent respondentů uvedlo, že je pro ně nejdůležitější. "Naopak vůně, obsah alkoholu ani roční období na výběr nemají zásadnější vliv. Pro většinu - 70 procent - lidí je cena určující jen občas. K nejoblíbenějším alkoholickým nápojům patří u mužů pivo (91 procent), lihoviny (55 procent) a bílé víno (48 procent), ženy mají pivo v oblibě méně (67 procent) a namísto lihovin preferují bílé a červené víno," dodává unie.

Unie dále uvedla, že spotřeba vína a piva je v ČR významně vyšší než spotřeba lihovin. Upozorňuje rovněž na různé zdanění alkoholických nápojů. "Lihoviny jsou spotřební daní zatížené vůbec nejvíce, trojnásobně více než pivo, víno spotřební daň neobsahuje žádnou. V posledních týdnech se znepokojením sledujeme vyjádření politiků o možném dalším zvyšování spotřební daně pouze v oblasti lihovin," dodal výkonný ředitel unie Vladimír Darebník.

Například senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) v květnu uvedl, že by prosazoval zvyšování spotřebních daní a rušení daňových výjimek. O spotřebních daní souvisejících hovořila již dříve také ministryně Alena Schillerová (za ANO).

Stát loni přes 13,2procentní zvýšení spotřební daně na lihoviny vybral o 5,7 procenta méně peněz, šlo o 7,8 miliardy korun, uvedla v dubnu unie. Podle ní šlo o nejnižší inkaso od roku 2017. Darebník ale připustil, že výběr snížený o 466 milionů Kč je daný kromě vyšší ceny alkoholických nápojů také zavřením gastronomie a omezením cestovního ruchu kvůli pandemii. Loni podle unie klesl prodej lihovin o 4,3 procenta.

V hotelech, kavárnách a restauracích poptávka po lihovinách loni klesla o 43 procent. Propady prodejů lihovin byly způsobené také odlivem zahraničních pracovníků.

Průzkum pro unii udělala agentura Ipsos, odpovídalo v něm na přelomu dubna a května 1050 lidí.

drh jw