S pokračující problematikou klimatických změn a jejich vlivem na rozvojové země se rozhodlo bojovat uskupení 40 zemí, jejíž čelní představitelé se koncem dubna sešli na vytvoření společného postoje a plán.

Akce se jmenovala Summit na téma klimatu pod záštitou amerického prezidenta Joe Bidena. Ne náhodou byla navázána na proběhlou návštěvu Johna Kerryho, speciálního amerického zmocněnce pro klimatické otázky, Spojených arabských emirátů, kde se konala regionální porada na stejné téma.

Emiráty byly vybrány jako jedna ze zemí, která povede nové globální hnutí na podporu zemědělských inovací a pomůže změnit přístup ke klimatickým změnám v příštích pěti letech. Na summitu Emiráty v čele s premiérem, který je zároveň vládcem emirátu Dubaj, představily svou vizi Agricultural Innovations Mission for Climate (dále jen AIM), která bude základem země pro boj s klimatickými změnami a potravinovou bezpečností.

Šejch Mohammed během konference prohlásil, že klimatické změny nikdy nebudou jen dočasné. Naopak se neustále zhoršují, a proto je povinností všech zemí, aby spolu spolupracovaly a přinesly příštím generacím na tomto světě technologie a možnosti, jak se s nimi vypořádat. Projekt AIM sklidil nejen podporu a slíbenou spoluúčast od zemí jako Velká Británie, Austrálie, Brazílie, Dánsko, Izrael, nebo Singapuru, ale také od slavných podnikatelů, jako je například Bill Gates.  

Hlavním zaměřením této mise bude snížení emisí, potravinová bezpečnost a udržitelnost vodních zdrojů. Emiráty si od ní slibují vznik nových technologií a příležitostí pro země s náročnými klimatickými podmínkami.

I když jsou Spojené arabské emiráty jedny z největších producentů ropy na světě, rozhodly se již před 15 lety silně investovat do obnovitelných zdrojů a technologií pro snížení emisí. Je pravdou, že by to zemi tak bohatou na ropu vůbec nemuselo trápit. Plány ale opravdu přecházejí ve skutky a již několik let se na území země nachází 2 největší solární elektrárny na světě, ke kterým se brzy přidá třetí. Dle Emirátů jsou obnovitelné zdroje základem pro budoucnost lidí. Prvenství nesou Emiráty také s implementací prvních odchytných technologií skleníkových plynů na Blízkém východě.

Mise AIM navazuje na emirátskou strategii 2051, který má ze země vytvořit centrum zemědělských a potravinářských technologií pro zlepšení světové bezpečnosti a soběstačnosti potravin. Sám John Kerry během své cesty do Emirátu prohlásil, že ho velmi překvapila kvalita již aplikovaných technologií a také důraz na jejich vývoj, který může díky spolupráci pomoci i hospodaření v ostatních zemích.

Ze zpráv a reálných projektů tedy můžeme předpokládat, že Spojené arabské emiráty berou zájem o zemědělství, technologie a problematiku klimatických změn opravdu vážně. Je možná na čase, aby je tak braly i ostatní země a začaly se více zajímat o to, jestli v rozsáhlých projektech a plánech nenajdou také své uplatnění jak přispět. 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.