Brno 21. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole internetového prodeje nevyhovující přírodní doplněk stravy, který má potlačit chuť k jídlu. Produkt 7Days Slim Capsules v balení 36 kapslí z Hongkongu obsahoval nepovolené farmakologicky účinné látky, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Mezi látkami byl sibutramin, který může zvýšit riziko závažných kardiovaskulárních příhod, jako je cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu.

"Laboratorní rozbor v potravině potvrdil přítomnost látek fenolftalein v množství 6093 miligramů na kilogram a sibutramin v množství 15,9 miligramu na jednu kapsli. Právní předpis nepovoluje přítomnost farmakologicky účinných látek v potravinách, a doplněk stravy byl vyhodnocen jako potravina škodlivá pro zdraví. Uvedené látky mohou způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiovaskulárního charakteru," uvedl Kopřiva.

Inspektoři nevyhovující vzorek odebrali na e-shopu popularstore.eu. Provozovatelem je brněnská společnost Best Addition, dodavatelem potraviny byla společnost Cong Hung Dinh rovněž z Brna. Provozovateli e-shopu zakázala SZPI uvádění potraviny na trh a s oběma společnostmi zahájí správní řízení o uložení pokuty.

klv hj