Praha 17. května (ČTK) - Za letošní první kvartál klesla spotřeba čepovaného piva v Česku meziročně o 600.000 hektolitrů, tedy o 28 procent. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Loni už přitom v prvních třech měsících do spotřeby zasáhla také pandemie. Dnes mohou restaurace otevřít své zahrádky, platí tam ale mnohá omezení. Podle svazu tak pro pivovary, které mají za sebou jeden z nejhorších roků v historii, opožděně začíná letní sezona. I letos v ní ale očekávají desetiprocentní propad.

V restauracích podle svazu stále budou chybět turisté, rozestupy mezi stoly musí být alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například od chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Lidé budou muset mít koronavirové testy nebo budou muset být očkovaní nebo po prodělání koronaviru. Zodpovědnost ale nebude na hostinských, zákazníci budou muset mít připravené doklady pro případnou kontrolu. Tato opatření podle svazu spotřebu čepovaného piva také sníží.

"Jsme realisté a chápeme, že od začátku pandemie koronaviru se svět výrazně změnil a my stojíme na nové startovní čáře. Uvidíme, jaký vliv bude mít například otevření hranic mezi zeměmi - ať už z pohledu přijíždějících turistů nebo naopak Čechů odjíždějících v létě na dovolenou. Otazníků je hodně a my předpokládáme, že zůstaneme letos asi deset procent pod loňskými výsledky," uvedl předseda svazu František Šámal.

Svaz kvituje, že se podařilo u zahrádek najít řešení ohledně negativních testů, když odpovědnost je na hostech. "Shoda se státem ohledně nastavení pravidel je pro nás důležitá, protože pokud budou smysluplná, můžeme ukázat, že je my i hosté dokážeme dodržovat a přiblížíme tak brzký návrat k plnému provozu restaurací," uzavřela Ferencová.

Stravovací zařízení vláda naposledy zavřela 18. prosince. Občerstvení mohou od té doby prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.

drh mha