Téměř pokaždé, když přijde řeč na Emiráty a alkohol, jsou lidé překvapení. Většinou se mě zeptají, jestli se v této zemi vůbec alkohol pije. Na mou odpověď, že samozřejmě, si většinou sami dodají: „Ale určitě jen málo“. Opak je pravdou.

Noční dubajský život, kde alkohol teče proudem, je po celém světě věhlasný. I když to má samozřejmě svá pravidla, která jsem už v předchozích článcích vysvětloval. Mezi ně patří například specializované prodejny destilátů nebo možnost konzumovat alkoholické nápoje pouze v prostorách u hotelů s licencí. Jak jsem ale zmínil, v těchto místech vždy tekl alkohol proudem. K tomu můžeme přidat velmi časté koncerty známých celebrit, festivaly a veletrhy a vznikl nám dokonalý trh pro alkoholické nápoje.

Pořád jde ale o arabskou zemi, kde jakákoliv reklama nebo marketingový nástroj pro propagaci alkoholu na veřejném místě není možný. Nejčastěji se tedy s informacemi o novinkách ze světa alkoholu dozvíme ve specializovaných prodejnách anebo na spouštěcích akcích místních distributorů během veletrhů.

Z toho důvodu se zdá být velmi revoluční a progresivní informace, která nyní koluje po světových médiích. Téměř na každém kroku se objevilo, že letošní mnichovský Oktoberfest bude přesunut do Dubaje. I když to ještě není oficiální, většina lidi si myslí, že i letos již po druhé v řadě bude mnichovský festival piva zrušen. Situace v Evropě nejspíše ještě nebude na tak rozsáhlou akci připravená.

Toho se chopil Charles Blume, organizátor vánočních trhů v Berlíně, který v současnosti žije v Dubaji. S dalšími partnery začali připravovat rozsáhlou obdobu mnichovského Oktoberfestu uprostřed pouštního města. A jak to tak vypadá, mají téměř vše domluvené. Od prostoru, povolení od místní vlády nebo domluvené německé muzikanty až po přislíbení účasti celebrit, jako je například Arnold Schwarzenegger. Tato informace ale utekla do médií dříve, než měla. V německých denících se začalo psát, že se tradiční bavorský festival stěhuje do Dubaje. Od toho se okamžitě distancovalo jak město Mnichov, tak oficiální organizátor Oktoberfestu.

To ale neznamená, že akce nebude. Od začátku totiž mělo jít o samostatnou událost, která má být podle autorů ještě mnohem větší, zajímavější a delší než klasický Oktoberfest. To vše s dodržováním německých tradic a zvyklostí. Festival se má přidat k dalším velkým akcím, které Emiráty plánují jako doprovodné během EXPO 2020. Nejspíše obavy ze sníženého cestování, a tím i snížený počet návštěvníků na tuto událost nutí Emiráty vymýšlet, jak do země opět přilákat velký počet návštěvníků.

Takzvaný dubajský Octoberfest by měl probíhat od 7. října 2021 až do 31. března 2022. Plochu by mělo zaplnit 32 pivních stanů, které zaplní minimálně 620 pivovarů a restaurací, které již mají podepsané smlouvy. A jelikož jsme v Dubaji, chybět by neměl ani nejdelší pivní bar na světě, který bude měřit 60 metrů. 

Pokud se tedy vše podaří, bude se v arabské zemi pořádat nejen ledajaký festival, ale ten největší pivní Oktoberfest, který kdy byl.  To by mohlo způsobit i revoluci ve vnímání alkoholu v této metropoli.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/spojene-arabske-emiraty-by-letos-mohly.html