FDA – Americký úřad pro potraviny a léčiva před několika měsíci vydal svůj legislativní záměr pro úpravu dosledovatelnosti u vybraných surovin a potravin. Jde o jeden z posledních legislativních aktů v rámci revize amerického potravinového práva FSMA – Food Safety Modernization Act, která postupně nabíhá již od roku 2014, a veškeré komponenty by měly být v účinnosti nejpozději do roku 2024.

FDA stanoví dodatečné požadavky na dosledovatelnost u níže uvedených kategorií produktů z důvodu ochrany veřejného zdraví. Půjde nejen o rozsah, ale i hloubku požadavků na evidenci informací, které se samozřejmě týkají i surovin a potravin z dovozu. Pokud jde o komoditní rozsah, jde o následující položky – sýry (mimo tvrdých), vejce, ořechová másla, vybrané ovoce a zelenina (např. okurky, rajčata, papriky, melouny, čerstvé byliny atd.), ryby, mořské plody a předpřipravené saláty. Bližší informace o produktech lze dohledat na tomto odkazu. Z tohoto výčtu je patrné, že se většiny vývozních artiklů z ČR pravděpodobně nedotkne, je ale nutné mít tuto změnu legislativy na paměti.

Po zveřejnění návrhu legislativy FDA sbírala vstupy od odborné veřejnosti, které nyní vyhodnocuje a případně návrh mírně upraví. Následně proběhne publikace legislativy ve Federálním registru a v platnost vstoupí 60 dní po publikování. Pro vývozce, jakož i producenty a zpracovatele v USA, je ale zásadní účinnost, tedy odkdy bude dosledovatelnost vyžadována dozorovými orgány – a tím by měl být listopad roku 2022. O vývoji budeme nadále informovat. V případě dotazů je možné se obrátit na zemědělského diplomata P. Ježka.

Amerika musí některé své občany přemlouvat k očkování proti covid-19, lákadlem je i pivo

V USA už asi 150 milionů Američanů (necelá polovina všech obyvatel) obdrželo alespoň první dávku vakcíny a 100 milionů (tedy cca 30 %) je již plně očkovaných. Denně se průměrně aplikují 3 miliony dávek. To jsou pozoruhodná čísla. Nejprve šli na řadu lékaři, zdravotníci, pracovníci záchranných složek, senioři a další prioritní skupiny obyvatel. Již pár týdnů se ale mohou na vakcínu registrovat všichni obyvatelé starší 16 let a v drtivé většině států se již veřejnost masivně očkuje.

Ale ani v zemi, kde je dávek vakcín dostatek, nejde vše tak, jak by si vláda přála. Podle nedávného výzkumu pro televizi CNN bylo 26 % Američanů rozhodnutých se nenechat očkovat vůbec. Toto číslo sice od ledna pokleslo (v lednu takto odpovědělo 30 % dotázaných), ale podle modelů pro dosažení kolektivní imunity jde stále o velmi vysoký, až hraniční počet obyvatel. Není totiž vyloučeno, že tyto průzkumy mohou být v reálu podhodnocené a v určitých oblastech může být tento poměr i dost vyšší. Například ve venkovských oblastech s převážně bílým obyvatelstvem existuje větší nevole k očkování než v městských aglomeracích. Nad rámec kampaní pro podporu informovanosti o vakcinaci využívají jednotlivé státy i zajímavé pobídky. Stát Maryland například poskytuje jednorázovou finanční sumu ve výši 100 USD pro všechny zaměstnance ve veřejném sektoru, pokud se nechají naočkovat. Město Detroit v Michiganu zase nabízí předplacené karty ve výši 50 USD každému, kdo odveze rezidenta bez možnosti dopravy do očkovacího centra. New Jersey přišlo s pobídkou ve formě jednoho piva zdarma, pokud se očkovaný prokáže průkazem v jednom z participujících pivovarů a brewpubů. Podobně stát Connecticut nabízí jeden nápoj zdarma (alkoholický i nealko) v místních restauracích. Jde o zajímavě nastavené pobídky, které mají za cíl nejen zvýšit počet naočkovaných, ale i pomoci provozovnám, které byly pandemií covid-19 zasaženy nejvíce. Jak úspěšné propagační akce budou, ukáže blízká budoucnost. Pobídky, ale zejména celkové oživení HORECA sektoru v USA, netrpělivě očekávají také např. dovozci českých piv. Kvůli pandemii značně poklesl dovoz sudového piva. Pozoruhodné ale je, že během pandemie nedošlo k velkým propadům z pohledu exportu piv lahvových a třetí kvartál roku 2020 byl dokonce nadstandardně úspěšný. Stejně tak je ČR nově úspěšná při vývozu vín. V obou segmentech lze díky oživení spotřeby, zájmu českých exportérů a proexportním aktivitám zemědělského diplomata očekávat další pozitivní vývoj. Magickým datem je 4. červenec, tedy Den nezávislosti, který by už lidé mohli jako tradičně slavit bez obav ve větších skupinách venku i ve vnitřních prostorách.

 

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/plan-zvyseni-dosledovatelnosti-u.html