Ruská vláda zařadila pohanku mezi „životně důležité“ potraviny pro vnitřní trh země a zakázala její export v období od 5. června do 31. srpna. Export pohanky bude možný pouze s cílem humanitární pomoci, zabezpečení zásob na ruských vojenských základnách nebo pro ruské organizace na Bajkonuru a Špicberkách.

Důvodem jsou rostoucí ceny, které byly  v dubnu 2021 o 25 % vyšší než ve stejném měsíci o rok dříve. V aktuální sezóně Rusko exportovalo již 220 tis. tun pohanky, což je rekordní objem, který způsobil nedostatek na domácím trhu a zvyšování cen. Hlavními exportními trhy se stala Čína, Lotyšsko, Ukrajina, Litva a Japonsko.

Produkce i spotřeba vepřového masa v Rusku roste

Průměrná spotřeba vepřového masa na osobu dosáhla v roce 2020 rekordní hodnoty – 27 kilogramů, což je nejvíce za posledních 30 let. V loňském roce se v Rusku celkově spotřebovalo 4,08 milionů tun vepřového masa (o 4 % více než v roce 2019). Průměrný Rus za rok spotřebuje asi 77 kg masa. Z toho je nejvíce drůbežího – 34 kilogramů na osobu/rok (podíl 44 %), vepřové je pak na druhém místě (podíl 36 %).

Rostoucí spotřeba vepřového je spojena s rostoucí produkcí a stagnujícími cenami. Právě skutečnost, že ceny vepřového v Rusku se za posledních pět téměř nezměnily, popularitě tohoto druhu masa nahrává. Když vezmeme v potaz rostoucí inflaci a neustálé zdražování potravin, dá se říci, že hodnota vepřového masa se fakticky snižuje. Celková produkce vepřového činila v minulém roce 5,5 mil. tun, Rusko tak mohlo část ještě exportovat.

Pokud nedojde k výrazným změnám na trhu a růstu cen, pro letošní rok analytici předpovídají další růst spotřeby vepřového, a to ve výši 3 %. Negativně může sektor ovlivnit epizootická situace spojená s africkým morem prasat, růst cen obilí a krmiv nebo výrazný nárůst exportu. Prudké změny v tomto sektoru a jeho pozitivním trendu však v Rusku zatím neočekávají.

Pro další informace ohledně agrární spolupráce kontaktujte zemědělskou diplomatku N. Hruškovou (+420 702 169 426, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/rusko-docasne-zakazalo-export-pohanky.html