Brno 30. dubna (ČTK) - Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se loni výrazně více než v předchozích letech zaměřili na kontrolu internetové formy prodeje. Důvodem byl především skokový nárůst obratů e-shopů s potravinami v důsledku koronavirové pandemie. Věnovali se rovněž prodeji potravin přes sociální sítě či on-line bazary. Nejproblematičtějším typem provozoven, stejně jako v předchozích letech, byl segment společného stravování. Porušení předpisů bylo u téměř každé čtvrté kontroly, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce provedla téměř 57.000 kontrol, z toho nejvíce v maloobchodních prodejnách. Inspektoři zjistili 2874 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Nejvíce nevyhovujících šarží odebrali v maloobchodní síti. S ohledem na zemi původu byl nejnižší podíl nevyhovujících šarží zjištěn u potravin z Evropské unie a mírně vyšší podíl u produkce pocházející z České republiky. Vyšší procento bylo zjištěno u produkce dovezené ze třetích zemí. Z hlediska jednotlivých potravinářských oborů bylo nejvíce šarží, které nebyly po provedené kontrole považovány za bezpečné, zjištěno v masných a mléčných výrobcích a v čerstvé zelenině. Nejčastější příčinou porušení bezpečnosti byl nárůst plísně viditelné pouhým okem, hniloba a kažení způsobené mikrobiální činností.

Nejproblematičtějším typem provozoven, stejně jako v předchozích letech, byla oblast společného stravování. SZPI provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování 8682 kontrol a zjistila zde 1995 pochybení, porušení právních předpisů inspektoři konstatovali téměř u každé čtvrté kontroly. Při kontrolách zaměřených specificky na dodržování hygienických předpisů nevyhověla téměř třetina kontrolovaných provozoven. K okamžitému uzavření provozovny společného stravování při kontrole sáhla inspekce ve 22 případech.

SZPI registrovala ke konci loňského roku 4179 provozovatelů nabízejících potraviny prostřednictvím internetu. Inspektoři provedli 1054 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin, což je nejvíce od začátku provádění tohoto druhu kontrol. Nejčastěji kontrolovanou komoditu představovaly doplňky stravy. "V návaznosti na covid-19 se SZPI zaměřila i na klamavé nabídky doplňků stravy odkazující na údajné preventivní a léčebné účinky proti tomuto onemocnění. Na základě proaktivního vyhledávání zjistili inspektoři celkem 87 klamavých nabídek doplňků stravy," sdělil Kopřiva.

V roce 2019 pravomocně skončilo 2436 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty přesahující 96 milionů korun.

klv hj