Víte, že rok 2021 byl Valným shromážděním OSN vyhlášen za Mezinárodní rok ovoce a zeleniny?

Zelená, žlutá, oranžová, červená nebo fialová: ovoce a zelenina přispívají ke zdravé a vyvážené stravě a dodávají jí rozmanitost, chuť a strukturu. I když každý den jíte rýži, těstoviny nebo chléb, pravděpodobně konzumujete také různé druhy ovoce a zeleniny. Nebo byste alespoň měli. Jednotvárná a na ovoce a zeleninu chudá strava je totiž pro člověka nezdravá. Zároveň monotónní strava není zdravá ani pro planetu, protože může mít za následek ztrátu biologické rozmanitosti.

Celosvětově nízká spotřeba ovoce a zeleniny i neustálý rozpor s ekologicky udržitelným pěstováním a ekonomickým rozvojem vedly k vyhlášení roku 2021 Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Národní zemědělské muzeum chce využít tento rok jako jedinečnou příležitost ke zvýšení povědomí o důležité úloze ovoce a zeleniny ve výživě člověka a o bezpečnosti a zdraví potravin.

V průběhu tohoto roku vás budeme zásobovat čerstvými informacemi nejen o čerstvém ovoci a zelenině a to formou přednášek s odborníky, videí, článků a kvízů.

Přejeme vám, aby byl ten letošní rok plný ovoce, zeleniny a zdraví.

 

Zdroj: NZM

Link: Mezinárodní rok ovoce a zeleniny - Národní zemědělské muzeum, s. p. o. (nzm.cz)