Kutná Hora 28. dubna (ČTK) - Chladnější počasí uplynulých dní letošní úrodu kutnohorských vinařů zatím nepoznamenalo. Příroda je opožděná a réva většinou ještě nevyrašila. Pokud by však ranní mrazy pokračovaly, mohly by být následky fatální, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Teploty v Česku se dnes ráno držely většinou těsně nad bodem mrazu. U země se ale ojediněle dostaly až k minus devíti stupňům Celsia. Některé ranější odrůdy vína jsou už podle Rudolfského sice na počátku rašení, nepříznivý vliv na úrodu to ale zatím mít nebude. "Vzhledem k tomu, že vegetace je zhruba o 14 dní opožděná, tak ještě není žádný problém. Kdyby ale měly přijít další mrazy, tak by to mohlo být už fatální," dodal Rudolfský.

Někteří pěstitelé se v mrazech snaží ochránit úrodu zapalováním svící či balíků slámy nebo používají vířiče na rozhánění studeného vzduchu, na větším množství viničních ploch je to ale podle Rudolfského obtížně proveditelné.

Vinné sklepy Kutná Hora loni sklidily 50 tun hroznů, v jiných letech byla sklizeň i pětkrát vyšší. Výnosy se loni snížily kvůli chladnému a deštivému počasí v červnu. Podle Rudolfského spadlo velké množství srážek, které poznamenalo kvetení révy.

Společnost hospodaří na více než 40 hektarech a zaměstnává kolem 20 lidí. Poloviční podíl ve firmě nedávno odkoupil bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Chce mimo jiné podpořit výsadbu dalších vinohradů a zlepšit technologie a strojové vybavení podniku.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké.

khj hj