Ministerstvo životního prostředí zahajuje veřejnou konzultaci k návrhu Strategického rámce cirkulární ekonomiky České republiky 2040 (Cirkulární Česko 2040). Tento dokument formuluje nezbytné kroky k tomu, aby byla Česká republika prostřednictvím cirkulární ekonomiky dlouhodobě odolná vůči budoucím environmentálním hrozbám včetně změny klimatu i úbytku biodiverzity a rozvíjela celkově udržitelný společenský systém. Veřejnost se k němu může vyjádřit do 7. května 2021. #CirkulárníČesko2040

Vypracovaný Strategický rámec cirkulární ekonomiky České republiky 2040 reflektuje nezbytnost prosazení principů oběhového hospodářství v České republice a řadí oběhové hospodářství mezi její priority. Cirkulární Česko 2040 se zaměřuje na 10 prioritních oblastí: Produkty a design, Spotřeba a spotřebitelé, Odpadové hospodářství, Průmysl, suroviny, stavebnictví, energetika, Bioekonomika a potraviny, Cirkulární města a infrastruktura, Voda, Výzkum, vývoj a inovace, Vzdělávání a znalosti a Ekonomické nástroje.

Prostřednictvím tohoto strategického dokumentu cirkulární ekonomiky jsou formulovány předpoklady, cíle a opatření do roku 2040 pro to, aby byla ČR odolná vůči budoucím environmentálním hrozbám včetně změny klimatu, rozvíjela celkově udržitelný společenský systém a byla schopna reagovat na budoucí zásadní výzvy i v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19. Cirkulární Česko 2040 sleduje dosažení stavu, kdy cirkulární ekonomika přináší České republice podstatné environmentální, ekonomické a společenské přínosy. Česká republika v rámci přijatých opatření systematicky podporuje cirkulární ekonomiku jako model pro zlepšení ochrany životního prostředí, posílení konkurenceschopnosti a technologické vyspělosti, tvorbu nových pracovních míst a zvýšení surovinové bezpečnosti.

Jak zaslat podnět

Vaše podněty a doporučení můžete do 7. května 2021 zaslat prostřednictvím formuláře na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Informace získané z veřejné konzultace budou sloužit jako podněty pro případné zpřesnění či doplnění Strategického rámce cirkulární ekonomiky České republiky.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20210426_Verejna-konzultace-k-Cirkularnimu-Cesku_2040