Praha 26. dubna (ČTK) - Pěstitelé zeleniny prodávají své zboží obchodním řetězcům za zhruba poloviční cenu, než jakou zaplatí spotřebitelé v obchodech. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Na vině je podle něj kromě marží řetězců i vysoká daň z přidané hodnoty, která v ČR činí 15 procent, v jiných evropských státech je podle něj nižší. Vyjádření obchodníků ČTK shání.

Zelináři minulý týden zahájili na polích sklizeň cibulky, pažitky, ředkviček a chřestu. Z krytých ploch jsou sklízeny saláty. V dalších týdnech se podle Hanky budou přidávat další druhy, například kedlubny, špenát či saláty.

Zelenina se v Česku pěstuje na více než 11.000 hektarech, podobně jako loni. Mezi nejoblíbenější druhy patří kromě celoročně pěstovaných skleníkových rajčat a okurek právě jarní zelenina. Počasí podle Hanky letos zpozdí sklizně zhruba o deset dní. Dodal, že zelináři nemají dostatečné skladovací kapacity, chybí jim zhruba na 100.000 tun zeleniny.

Cenová stabilita u zeleniny podle něj nebude, dokud nebude v obchodech alespoň polovina zeleniny z ČR. Podobně se k cenám vyjdřují ovocnáři. Jak řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, loni v červnu a červenci byly v obchodech podle údajů Českého statistického úřadu jablka za 50 korun/kg, on sám viděl za 70 Kč/kg. V té době podle něj byla na pultech pouze zahraniční produkce, pokud česká produkce nebude dostatečná, přijde podle něj dlouhodobé zdražení.

Za posledních několik desetiletí profesionální čeští pěstitelé snížili produkci ovoce o 42 procent, zmizelo více než 10.000 hektarů sadů. Každý obyvatel ČR tak přišel v přepočtu o jeden ovocný strom.

Svazy se spolu se Zemědělským svazem nyní snaží podpořit spotřebu tuzemské zeleniny a ovoce kampaní, ve které připomínají, že letošní rok vyhlásila Organizace spojených národů Rokem ovoce a zeleniny. V době sklizně chtějí zvyšovat zájem spotřebitelů o ředkvičky, rané brambory, kořenovou zeleninu, rajčata, listovou zeleninu, jahody, třešně, meruňky, švestky a jablka.

drh jw