Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s Evropskou komisí pořádá v pátek 23. dubna od 10:00 hodin Spotřebitelský dialog. Jde o setkání představitelů Evropské komise a daného členského státu s odborníky a také s veřejností, které se věnuje aktuálním otázkám ochrany spotřebitele. Letošním tématem je digitální a zelená transformace Evropské unie.

 

Spotřebitelský dialog je vrcholnou akcí, kterou sledují lidé v celé EU. Diskutovat budeme o ochraně spotřebitele a udržitelné spotřebě a součástí je i interaktivní diskuse s veřejností,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který na setkání představí novou českou Strategii spotřebitelské politiky na roky 2021-2030.

Akce se zúčastní eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders, chybět nebudou ani další zástupci Evropské komise, státní správy, spotřebitelských organizací, podnikatelů i akademické obce.

Evropská komise zveřejnila Nový program pro spotřebitele obsahující priority a opatření spotřebitelské politiky na příštích pět let v listopadu 2020. „Aby mohly být všechny naplánované aktivity na evropské i vnitrostátní úrovni uskutečněny, je třeba úzké spolupráce mezi spotřebiteli, podnikateli a dalšími dotčenými subjekty, proto Evropská komise organizuje sérii spotřebitelských dialogů,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

Dosud se dialogy konaly v Portugalsku, Francii, Švédsku a Slovinsku.

Cílem Spotřebitelského dialogu v České republice je vyslechnout, jak všechny zúčastněné strany vnímají svou úlohu v procesu digitální a zelené transformace Evropské unie. Jednání bude probíhat v češtině a angličtině, tlumočení je zajištěno.

AVÍZO 23. 4. 2021, 10:00 h „Spotřebitelský dialog na téma Nový program pro spotřebitele: digitální a zelená transformace Evropské unie“

  • Kdy: pátek 23. 4. 2021, 10:00 - 12.30 h
  • Kde: on-line živě
  • Kdo:
    • eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders
    • vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
    • náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková
    • ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička
    • prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza
    • člen Rady ČTÚ a předseda Spotřebitelského poradního výboru Lukáš Zelený
    • a další zástupci Evropské komise, státní správy, spotřebitelských organizací, podnikatelů i akademické obce

Pro úplnost:

Technické pokyny k připojení a další informace jsou k dispozici na https://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/eu-a-spotrebitel/novy-program-pro-spotrebitele-_-spotrebitelsky-dialog--260744/

Zdroj: MPO

Link: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/mpo-zve-na-spotrebitelsky-dialog--diskutovat-o-ochrane-spotrebitele-budou-i-predstavitele-evropske-komise--260841/