Uherské Hradiště 20. dubna (ČTK) - Oblíbenou akci Na kole vinohrady Uherskohradišťska, která už léta symbolicky zahajuje cyklistickou sezonu na jihovýchodní Moravě, přesunuli pořadatelé kvůli epidemickým opatřením na 10. července. Původně měli zájemci na několik cyklistických a pěších tras vyrazit už koncem dubna. ČTK to dnes sdělila Hana Patková ze spolupořádajícího Městského informačního centra Uherské Hradiště.

Na programu je letos 16. ročník vyjížďky, která každoročně přiláká stovky lidí. "Jako pořadatelé věříme, že v létě nám již situace dovolí, aby mohla akce, která je součástí seriálu Krajem vína, proběhnout v klasickém formátu, tedy se zahájením a starty z Masarykova náměstí v Uherském Hradišti. Připraveny budou opět trasy pro cyklisty i pro pěší, se zastávkami ve vinařstvích a vinných sklepech regionu, kde se na účastníky už nyní těší vinaři," uvedla Patková.

Podrobnosti k registraci, programu a jednotlivým trasám budou k dispozici na webových stránkách a facebooku spolupořádajícího Regionu Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu.

K přesunutí z dubnového na červencový termín přistoupili organizátoři už loni. Tehdy se akce zúčastnilo zhruba 500 lidí. Běžně bývá účastníkům k dispozici sedm cyklistických a dvě pěší trasy. Liší se náročností i délkou. Pojmenovány jsou po vinných odrůdách, obcích a regionech, kterými vedou. Pro loňský ročník se jejich počet rozhodli organizátoři zredukovat.

Městské informační centrum se podílí nejen na jarním zahájení, ale také podzimním uzavírání cyklistické sezony. Uherskohradišťsko se pyšní bohatou sítí hojně využívaných cyklostezek. Páteřní je cyklostezka podél Baťova kanálu, města a obce v regionu však v posledních letech vybudovala a stále budují další úseky.

chv dr