Praha 18. dubna (ČTK) - Z potravin v obchodech letos od začátku roku nejvíce zdražily papriky, dále mrkev a česnek. Za kilogram paprik zákazníci v březnu zaplatili průměrně téměř 75 korun, zatímco v lednu necelých 60 korun. Zlevnila naopak rajčata a brokolice, v poklesu pokračovaly i ceny vepřového. Cena kostky másla klesla letos ke 33 korunám, kde byla naposledy v červnu 2016. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad.

Růst cen paprik po zimě je podle dat ČSÚ tradiční. Maxima dosahuje obvykle v květnu, v posledních dvou letech to bylo přes 90 korun za kilogram, v květnu 2015 dokonce přes 100 korun. Jde o průměrné ceny, v obchodech se nyní třeba červené papriky prodávají i kolem 130 korun za kilogram.

Kromě paprik platili lidé v obchodech více také za mrkev, která zdražila z lednových 20,57 Kč za kilogram na březnových 23,28 Kč/kg. Loni v březnu stála méně než 20 korun. Výrazně stoupá i cena česneku. Loni v březnu za něj spotřebitelé platili v průměru zhruba 130 korun za kilogram, letos v březnu už přes 172 korun. Jen od ledna do března česnek na kilogramu podražil o více než 13 korun.

Výkyvy cen ovoce a zeleniny jsou podle ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslava Koberny před novou sklizní obvyklé zejména u komodit, jejichž dlouhodobé skladování je obtížné. U vysokých cen paprik jsou důvodem problémy s dostupností. "Je hodně studené jaro, papriky nestačí dozrát, produkce z jarních sklizní například ve Španělsku, Itálii a možná i v severní Africe se opozdila,“ řekl ČTK. Je podle něj možné, že jde i o více důvodů najednou, například nepříznivé počasí a dopady pandemie koronaviru na pracovní síly v zemědělství. Rajčata jsou třeba na výkyvy počasí méně citlivá a navíc se jich dost pěstuje v tuzemsku.

Současné vysoké ceny se mohou podle Koberny ještě chvíli udržet. Nicméně jak bude postupně dozrávat úroda v Česku i v zahraničí, půjdou ceny dolů.

Ze čtyř desítek potravin, jejichž průměrné ceny statistici poskytli, jich od ledna do března téměř polovina zlevnila. Kilogram rajčat nabízeli prodejci v lednu v průměru za 58 korun, v březnu za 50 korun. Také brokolice zlevnila, a to o pětinu na 19,35 Kč za kus. Levnější byly rovněž ledový salát, hroznové víno a zelí.

Za maso platí letos zákazníci méně než loni v březnu. Nejvíce je to znát u vepřové pečeně, za kterou loni v březnu platili přes 140 korun za kilogram, letos v březnu zhruba o 42 korun méně. Od ledna do března cena klesla o 19 korun, pod 100 korun se dostala v únoru. U vepřové kýty cena letos kolísá, ale proti loňsku je nižší zhruba o desetinu. Asi desetinový meziroční pokles ceny je patrný rovněž u kuřat, která se v březnu prodávala za 57,15 Kč/kg. V únoru byla kuřata i za méně než 53 korun.

Cena vepřového bude podle Koberny stoupat kvůli rostoucí poptávce v Asii a uvolnění vývozu z Německa po africkém moru prasat. Částečně bude zvyšování ceny souviset s dalším útlumem produkce v Dánsku a Nizozemsku.

Cena másla, která se v říjnu 2017 vyšplhala přes 60 korun za čtvrtkilovou kostku, letos klesla ke 33 korunám. V březnu průměr činil 32,80 koruny, loni v březnu to bylo téměř 42 korun. Oproti loňsku jsou levnější také mléko, jogurty, sýr či vejce. Cena másla je podle Koberny ovlivněna velikonočními svátky, kdy výrazně stoupá poptávka a sezonně nižší produkce mléka v jarním období.

Nejvýraznější meziroční zlevnění je patrné u brambor, lidé je kupují o dvě pětiny levněji než před rokem. V průměru nyní kilogram stojí 12,30 koruny, loni přes 21 korun.

Potraviny a bydlení patří mezi největší výdajové položky českých domácností. V roce 2019 utratila průměrná domácnost za potraviny a nealkoholické nápoje zhruba 2500 korun na člověka za měsíc, tedy pětinu spotřebních výdajů. Největší částku u potravin představuje maso, a to asi 23 procent. Zelenina a brambory mají ve výdajích za potraviny zhruba desetinový podíl.

Ceny zeleniny v letošním roce (v Kč):

Zelenina leden únor březen
papriky (kg) 59,16 67,45 74,83
okurky salátové (kg) 43,62 53,36 44,96
rajčata (kg) 58,13 57,81 50,06
mrkev (kg) 20,57 21,90 23,28
česnek (kg) 158,93 173,54 172,50
brokolice (ks) 24,13 24,79 19,35
cibule (kg) 14,51 15,80 15,52
ledový salát (ks) 23,08 23,39 20,90
zelí bílé (kg) 15,61 14,70 15,28
květák (ks) 38,50 37,50 39,01
brambory (kg) 12,65 13,72 12,31

Zdroj: ČSÚ

gcm jw