Praha 24. března (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo výzvu k programu COVID veletrhy. Žádosti bude přijímat od 6. dubna do 31. května. Podnikatelům ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu bude kompenzovat až 60 procent ztrát. Pomoc se bude vztahovat na období od března do října loňského roku. Jeden žadatel bude moci získat dotaci nejvýše 20 milionů korun. Na program vláda schválila 600 milionů korun. Vyplývá to z informací uvedených na webových stránkách ministerstva.

Zájemci o podporu budou muset doložit pokles obratu za březen až říjen loňského roku minimálně o 30 procent. Ztrátu přitom budou muset snížit o získané dotace z dalších podpůrných programů, které vláda připravila v souvislosti s koronavirovou krizí, včetně programu na podporu zaměstnanosti Antivirus.

O dotaci budou moci žádat i společnosti s majetkovou účastí státu, kraje či města. Budou mít ale nárok jen na náhradu 40 procent ztrát, ostatní firmy budou moci získat 60 procent. Na program se vztahuje limit z veřejné podpory deset milionů eur (asi 262 mil. Kč) stanovený Evropskou komisí.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jedním z nejvíce postižených odvětví. Na obor jsou navíc podle resortu navázané stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. MPO odhaduje pokles obratu od března do října o 70 až 90 procent.

jif rot