Praha 22. března (ČTK) - Prodejci v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením pohybu nepředpokládají zásadní výkyvy ve velikonočních prodejích. Na svátky jara mají připravenou stejně širokou nabídku jako jiné roky. Nechybějí tradiční mazance, jidáše, beránci, jehněčí či králičí maso, nebo bílá vejce. Některé řetězce už avizovaly, že budou mít na Velikonoční pondělí 5. dubna zavřeno. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci potravinářských sítí.

Pandemie a související opatření poznamenaly podle mluvčí společnosti Kaufland už loňské Velikonoce, přesto v prodejích řetězec nezaznamenal proti předchozím letům výrazné změny. "Zákazníkům nabídneme tradiční velikonoční sortiment pečiva od různých dodavatelů jako mazance, jidáše a beránky. Poslední jmenované prodáváme také v bezlepkové variantě," řekla. Žádané jsou podle ní i různé druhy uzených mas z vlastního masozávodu.

S jistotou podle mluvčí hypermarketů Globus Lutfii Volfové nyní nelze předpovědět, jaký bude před Velikonocemi zájem o potraviny a nápoje. Nabídku ale budou mít stejnou jako každý rok. Více se letos Globus podle ní soustředí na velikonoční pečení. Ve svých pekárnách chystá 130.000 mazanců a 150.000 jidášů. Lidé si budou koupit třeba i velikonoční dort s příchutí vaječného likéru.

O Velikonocích podle Volfové roste proti ročnímu průměru zájem o čerstvé bylinky o 30 procent. Globus jich prodává 18 druhů, včetně medvědího česneku a řezané kopřivy, doplnila.

"Obchody Albert nabídnou například velikonoční cukrovinky, které zákazníci běžně v nabídce nenajdou, nebo sortiment řezaných a hrnkových květin. Zákazníci si už také začínají pořizovat květiny na zahradu," uvedla Marcela Vichnarová z externí komunikace obchodů Albert. Řetězec podle ní letos rozšířil nabídku velikonočních cukrovinek o výrobky v nadstandardní a bio kvalitě.

Na Velikonoce je připraven také Penny Market. Tyto svátky podle mluvčího společnosti Tomáše Kubíka patří mezi nejdůležitější v roce. Předpokládá proto, že si je bude chtít většina zákazníků užít, i když je letos asi budou trávit spíše v rodinném kruhu, řekl.

Velikonoce letos připadají na začátek dubna. Za běžného stavu nesmějí mít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních na Velikonoční pondělí otevřeno. Za nouzového stavu zákaz neplatí, ten je zatím vyhlášen do 28. března, vláda chce ale poslance žádat o jeho prodloužení. Pokud by se postupovalo podle protiepidemického systému (PES), v nejvyšších stupních rizika čtyři a pět je nyní stanoven zákaz maloobchodního prodeje o nedělích a státních svátcích, kterým je i Velký pátek 2. dubna. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová by ale měla tento týden připravit úpravy systému.

Kaufland zatím plánuje mít na Velký pátek otevřeno do 21:00, naopak na Velikonoční pondělí chce nechat obchody zavřené, uvedla Maierl. Ani Globus by podle Volfové případné výjimky pro provoz na Velikonoční pondělí nevyužil.

jif jw