Zlín 21. března (ČTK) - Veterináři ve Zlínském kraji loni zachytili zhruba 1600 kilogramů masných výrobků původem z Francie s obsahem bakterie způsobující listeriózu. Dvakrát řešili také záchyt salmonely v drůbežím mase pocházejícím z Polska a jednou v drůbežím mase od tuzemského výrobce. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

"Ve všech případech tyto výrobky musely být pozastaveny, musely být zlikvidovány a po došetření všech záležitostí byly zase uloženy finanční sankce. Co se týká dovozu, tam musí být stále prováděna kontrola. Provádíme to formou kontrol v místě určení. To znamená, že se kontroluje jednak dokumentačně a jednak se odebírají vzorky u dovozového zboží," uvedl Mahdalík.

V oblasti veterinární hygieny udělali loni veterináři ve Zlínském kraji 2562 kontrol, číslo je mírně nižší než v roce 2019. Zjistili 69 závad a uložili pokuty za 995.500 korun. Podle ředitele se kontroly týkají podniků, které vyrábějí potraviny živočišného původu. Dále veterináři kontrolují dovozové zboží v místě určení, spolu s celníky a policisty se zaměřují na kontrolu převozu potravin a surovin živočišného původu, na kontroly docházejí také například na jatka.

Mezi pochybení, která loni zaevidovali, patřil například výskyt pesticidu hexachlorbenzen nad maximální reziduální limit v drůbežím tuku. Zjistili také nadlimitní obsah kadmia v ledvině skotu. Z předchozího roku 2019 dokončili správní řízení a uložili pokutu 180.000 korun za záchyt zvýšeného obsahu rtuti a methylrtuti v kojenecké dětské výživě vyrobené závodem Slovácká Fruta z Kunovic na Uherskohradišťsku.

chv hj