Praha 18. března (ČTK) - Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést již od příštího roku, dnes vrátil Sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. Do vládní novely se kvóty dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Kvóty by měly začít platit již od příštího roku a vztahovat by se měly na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních. Pro opětovné schválení ve Sněmovně zřejmě nebude dost hlasů, svou podporu kvótám stáhli poslanci ANO.

Vyřazení kvót podpořil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Opatření je podle něj nešťastně napsané, velké části zemědělců a potravinářů by mohlo ublížit a není ani vymahatelné. Senát odmítl i návrh, aby dozor nad restauracemi a obdobnými stravovacími zařízeními přešel z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

O podobě novely nyní rozhodne Sněmovna. Pokud by chtěla Senát přehlasovat a setrvat na svojí verzi, bylo by proto zapotřebí alespoň 101 poslanců.

nlm rot