Praha 15. března (ČTK) - Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií mají do dnešních 16:00 poslední šanci podat žádost o dotaci z programu COVID gastro uzavřené provozovny. Původně měl příjem žádostí skončit už 1. března. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, ho z důvodu zvýšení finančního limitu z veřejné podpory stanoveného Evropskou komisí prodloužilo. Zájemci mohli o kompenzaci žádat od 18. ledna.

MPO v programu k 9. březnu evidovalo asi 21.600 žádostí za zhruba 3,3 miliardy korun. Podnikatelé k uvedenému datu dokončili a podali přibližně 19.400 žádostí v objemu 3,2 miliardy korun. Úředníci jich schválili 91 procent za 2,8 miliardy korun, dalších asi 1160 žádostí hodnotili. K dopracování bylo k 9. březnu vráceno 518 žádostí za zhruba 141 milionů korun. Podnikatelé měli 2150 žádostí v objemu 111,8 milionu korun rozpracovaných. Vláda na pomoc vyčlenila 2,5 miliardy korun, MPO ale může v případě potřeby finanční prostředky zvýšit.

Podpora je určena firmám, kterým vláda protiepidemickými opatřeními zakázala nebo omezila činnost a tržby jim v posledním čtvrtletí loňského roku klesly meziročně alespoň o 30 procent. Připravený je pro ně příspěvek 400 korun na zaměstnance či spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za každý den omezení. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Pomoc MPO proplácí na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna.

Resort program upravil, rozšířil a pod názvem COVID 2021 bude jedním ze čtyř dotačních titulů, které by měly fungovat i v dalším období. Příspěvek na zaměstnance bude činit nově 500 korun, minimálně ale podnikatelé získají 1500 korun denně. Platit bude zpětně od 11. ledna. Žádat o dotaci budou moci všechny provozy, které za leden a únor zaznamenaly propad alespoň 50 procent. Srovnávacím obdobím budou první dva měsíce loňského, nebo předloňského roku. Firmy si budou moci vybrat, co je pro ně výhodnější.

jif mha