Vysoký Chlumec (Příbramsko) 5. března (ČTK) - Pivovary Lobkowicz Group uzavírají po podnicích v Uherském Brodě a Klášteře i pivovar ve Vysokém Chlumci na Příbramsku. Důvodem jsou důsledky pandemie koronaviru. Provoz je podle mluvčí Martiny Huskové dočasně přerušený a otevření bude skupina řešit až po překonání epidemie, oživení ekonomiky a nárůstu poptávky po otevření restaurací. Informoval o tom dnes server televize CNN Prima News.

"Jsme nuceni reagovat na déle než rok trvající pandemii covid-19 a skutečnost, že jsou v České republice nepřetržitě uzavřeny restaurační provozy a zařízení," uvedla Husková.

Pivovary Lobkowicz Group tak podle CNN Prima News učinily i přesto, že získaly od svých čínských vlastníků ze Citic Europe Holdings 150 milionů korun pro překonání krize. Z trhu by piva značky Klášter, Uherský Brod ani Vysoký Chlumec zmizet neměla, v rámci centralizace výroby je budou vařit zbylé pivovary skupiny, tedy Protivín, Jihlava, Hlinsko a Černá Hora. Ze tří osiřelých podniků vzniknou sklady a distribuční centra.

První zmínky o vaření piva ve Vysokém Chlumci pocházejí z roku 1466, čímž se Lobkowiczký pivovar řadí mezi nejstarší české pivovary. Již v prvních letech své existence se stal součástí majetku roudnické větve Lobkowiczů. Roční výstav pivovaru v posledních letech činil několik desítek tisíc hektolitrů piva.

khj jw

Zdroj: ČTK