Praha 2. března (ČTK) - Dostupnost testů bude podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové na začátku povinného testování problémem. Více jej budou řešit menší firmy, řada velkých totiž již své zaměstnance testuje. Obává se také úhrad samotestování, sdělila dnes ČTK.

"Otázka dostupnosti testů asi může být také na pořadu dne, protože lze reálně předpokládat, že zejména na počátku povinného testování budou testy více než nedostatkové zboží. Takže problémy určitě budou a bude jich spíše hodně než málo," sdělila dnes ČTK Večeřová. Informace ministerstev průmyslu a obchodu a zdravotnictví ohledně toho, kdo a na co dostane příspěvek na testy, se podle ní rozcházejí.

Hlavní otazník je pak u úhrady samotestování. "Takže, co se týče dostupnosti testů, bude to asi hodně individuální, v duchu co kdo sežene. Vycházejme ze zkušenosti s očkováním. Ministr zdravotnictví žádný systém nemá, ten se bude tvořit za pochodu cestou odstraňování průšvihů a vytváření nových. Pevně doufáme, že ale za měsíc nebudeme muset řešit, že testování nějakými testy nebudeme uznávat, eventuálně, že samotestování je neuznatelné," podotkla Večeřová.

U home-office ještě podle ní není zodpovězené, pro koho bude povinný. "Pro státní administrativu chápu, ta ho má v podstatě od loňského jara a školství také. Ve firmách, pokud k aplikaci home-office došlo, se týkal výhradně administrativních pracovníků, kteří ale často vykrývali výpadky pracovníků ve výrobě z důvodu nařízené karantény, ošetřování členů rodiny a podobně. U jiných než administrativních pracovníků však home-office ve firmách nařídit nelze," uzavřela.

drh mha