Plzeň 27. února (ČTK) - Plzeňský Prazdroj začal své zaměstnance testovat na koronavirus už dříve, přijal také další opatření, která mají zabránit šíření nákazy. Roušky a respirátory nosí zaměstnanci už od loňského jara, stejně tak na jaře pivovar snížil pohyb a potkávání zaměstnanců, řekl dnes ČTK mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic vláda od pondělí na tři týdny zpřísní pravidla v zemi. Zaměstnavatelé budou mít povinnost své zaměstnance, kteří přicházejí do styku s jinými lidmi, vybavit ochrannými prostředky na každou směnu. Zaměstnanci si budou moci ochranný prostředek sundat jen když budou sami. Ve firmách má začít zatím dobrovolné testování na koronavirus. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. Po první dobrovolné fázi bude později systém povinný.

"K testování zaměstnanců jsme přistoupili proaktivně ještě před zavedením povinnosti vládou. Zájem ze strany zaměstnanců je velký, všechny termíny, které jsme dosud ve spolupráci s naší závodní doktorkou nabídli, byly obsazené. V testování budeme pokračovat i nadále," řekl Kovář. Firma podle něj už od loňského jara maximálně snížila mobilitu a setkávání zaměstnanců. Lidé, jimž to charakter práce umožňuje, pracují z domova.

"V pivovarech máme nastavená přísná hygienická i bezpečnostní opatření s cílem ochránit naše zaměstnance, kteří musí docházet do práce. Už od jara jsme zavedli povinné nošení roušek a respirátorů, pravidelně dezinfikujeme společné prostory a hlavně jsme omezili kontakt lidí na pracovišti, jak jen to šlo," popsal mluvčí. Například v šatnách nebo v jídelnách se lidé střídají na směny, u vchodu do výroby měří pivovar všem příchozím teplotu. "A díky těmto opatřením se nám daří snižovat riziko nákazy," uvedl Kovář.

Firma podle něj na vlastní náklady dodržuje opatření po celou dobu pandemie. "Občas jsou změny opravdu rychlé, a protože jde o velké množství potřebných prostředků, tak je někdy náročné zajistit vše při tak rychlých změnách rozhodnutí vlády, ale chápeme, že situace je dnes velmi těžko předvídatelná. Na rozdíl od jara jsou ochranné prostředky lépe dostupné a sklady jsou zásobené," reagoval Kovář na dotaz, zda má firma pro zaměstnance dostatek respirátorů a ochranných pomůcek.

Kromě starosti o vlastní zaměstnance se Prazdroj zapojil do boje s nákazou i za branami pivovarů. Ve spolupráci s Plzeňským krajem v únoru spustil veřejnou telefonní informační linku k očkování, loni zase pivovar zapůjčil stany pro testovací místa. "A zdravotníkům a všem v první linii dodáváme nealkoholický Birell, nejen pro pravidelný pitný režim, ale jako poděkování za jejich práci," dodal mluvčí.

Lada Pešková kš