Londýn 5. února (ČTK) - Až 50 milionů litrů piva (87 milionů pint) přijde vniveč v důsledku uzavření hospod v Británii. Podle vysílací společnosti BBC to vyplývá z odhadů britského pivovarnického sdružení (BBPA), které celkové ztráty v hodnotě 331 milionů liber (9,75 miliardy korun) označilo za "srdcervoucí".

Pivo v sudech se po uplynutí doby spotřeby musí vrátit pivovarům a následně vylít. Pasterizovaná piva včetně většiny ležáků vydrží hospodám obvykle tři až čtyři měsíce od dodání, zatímco aly či nepasterizovaná piva se musejí spotřebovat do šesti až devíti týdnů.

BBPA na základě údajů poskytnutých pivovary vypočítala, že 40 milionů litrů (70 milionů pint) se muselo vylít během jarního "lockdownu". Před současnou uzávěrou, která od podzimu platí v různé míře na většině území, byli hospodští opatrnější a méně se předzásobili. Výsledkem je, že jí padne za oběť odhadem "pouze" deset milionů litrů piva (necelých 18 milionů pint).

BBC vypočítala, že v Británii pivo vylité za dobu pandemie by naplnilo 20 olympijských plaveckých bazénů, 33 milionů standardních rychlovarných konvic a 495.000 van ke koupeli.

Šéfka Britského sdružení piva a hospod (BBPA) Emma McClarkinová vyzvala vládu, aby poskytovala provozovatelům hospod větší podporu. Britské ministerstvo financí uvedlo, že udržení podniků v chodu je pro něj "prioritou".

Provozovatele hospod stát podpořil jednorázovou částkou ve výši až 9000 liber (265.000 korun) a měsíčně uzavřeným podnikům přispívá částkou až 3000 liber (88.000 korun). Hospody, které nepodávají jídlo, dostávají měsíčně 1000 liber (29.500 korun). Až do dubna platí v Británii tzv. kurzarbeit a snížená DPH pro sektor pohostinství ze 20 na pět procent.

Počet hospod v Británii před pandemií po mnoha letech stagnace rostl. Z 39.000 podniků jich však podle McClarkinové muselo mnoho natrvalo zavřít či přežívá jen s obtížemi.

abl mka