Praha 3. února (ČTK) - Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR vyzvaly obchodní řetězce, aby se distancovaly od výroků prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáše Prouzy ohledně českých potravin. Napsaly to v otevřeném dopisu, který má ČTK k dispozici. Obě velké organizace, které sdružují tuzemské zemědělce, chtějí, aby řetězce uvedly, zda jsou české potraviny "méně kvalitní a drahé", jak měl Prouza podle nich tvrdit.

Prouza minulý týden v reakci na novelu z dílny SPD, kterou v lednu schválila Poslanecká sněmovna a která od příštího roku zavádí povinné kvóty na některé ze základních potravin, přičemž část z nich bude muset být z ČR, řekl, že SOCR to odmítá a nastavené kvóty jsou proti zájmům spotřebitele, zvyšují ceny a snižují výběr. "Obchody odmítají vnucování zákazníkům potravin, o které nemají zájem," zopakoval dnes Prouza pro ČTK.

Šéfové svazu Martin Pýcha a komory Jan Doležal proto v otevřeném dopise napsali, že naopak zaznamenali, že řetězce ve svých propagačních materiálech informují zákazníky, že prodávají velký podíl českých výrobků. "V mnoha případech vámi uváděný podíl českých (nikoliv jen lokálních) potravin přesahuje 60 procent z celkového objemu prodeje potravin. V rozporu s vašimi vyjádřeními a preferencí spotřebitelů však prezident SOCR tvrdí, že české potraviny jsou méně kvalitní a drahé," dodali.

Ohledně cen oba šéfové vyzvali řetězce, aby zveřejnili statistiky nákupních, tedy dodavatelských cen českých potravin v porovnání s koncovou cenou pro spotřebitele. "Dodavatelé totiž koncové ceny skutečně neurčují, ani se na koncové stěně výrazně nepodílejí," dodali předsedové.

SOCR novelu zákona, kterou tyto zemědělské organizace podpořily, odmítá. "Zásadně odmítáme snahy vnutit zákazníkům produkty, o které nemají zájem, takže uměle nastavené kvóty na potraviny nikdy nepodpoříme. Jsou už ze své definice proti zájmům spotřebitele, zvyšují ceny a snižují výběr," uvedl Prouza. Podle něho již několik významných členů Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR již oslovilo obchodníky a vyjádřilo s novelou také nesouhlas, ačkoliv vedení komory novelu propaguje. "Věřím, že to v krátké době pochopí i pánové Doležal a Pýcha a my se vrátíme k hledání přirozených cest k podpoře českých potravin," řekl dnes Prouza ČTK.

Podle něho svaz obchodu i jeho členské organizace ocenily Doležalovu a Pýchovu snahu o komunikaci. Podle Prouzy se o ni svaz snaží už roky, ale zatím u zemědělských organizací nenašel pochopení. "Máme eminentní zájem aktivně spolupracovat při podpoře českých potravin a stovky úspěšných partnerství mezi obchody a producenty potravin to potvrzují. O to více je nám líto, že když jsme loni v létě předložili konkrétní návrhy na posílení dostupnosti české zeleniny a českého ovoce, nedočkali jsme se žádné reakce ze strany Ovocnářské unie ČR ani Zelinářské unie Čech a Moravy," uzavřel.

drh mha