Praha 31. ledna (ČTK) - Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se domnívá, že poslanecký klub hnutí ANO nebude jednotný při hlasování, které by mohlo zvrátit očekávané senátní veto zákona o kvótách na prodej českých potravin ve velkých prodejnách. Pokud se nenajde potřebná nadpoloviční většina hlasů, jak se Vondráček domnívá, měli by poslanci raději přijmout senátní verzi. Řekl to České televizi (ČT). Nejsilnější senátorské kluby už daly najevo, že návrh nepodpoří.

"Těch 101 nebude, protože u nás v podstatě není ani plný počet členů klubu," uvedl Vondráček. Podobná situace je podle něj i v dalších stranách. "A když máte takové složité počítání a dopočítávání a mělo by jít o jeden hlas, tak já osobně říkám: to radši pojďme do té senátní verze, než ten zákon shodit celý," řekl Vondráček.

Podle návrhu zákona, který Sněmovna schválila 20. ledna, by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely u některých druhů potravin prodávat od příštího roku minimálně 55 procent českých produktů. Podíl by postupně dál narůstal až na 73 procent v roce 2028.

Představitelé senátních klubů ODS a a STAN svůj odmítavý postoj k návrhu potvrdili už krátce poté, co poslanci návrh přijali. Podle ODS by kvóty vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Kluby ODS a STAN jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře, v níž má většinu opozice, která proti kvótám hlasovala už ve Sněmovně.

To, že horní komora zákon vrátí zpět poslancům předpokládá i premiér Andrej Babiš (ANO). "Myslím, že to Senát vrátí a v Poslanecké sněmovně to nedopadne," řekl 22. ledna. Zákon chápe jako určité gesto podpory českých zemědělců, Parlamentu ale podle něj nenáleží jej dělat. "Nemůžeme nařizovat zákonem lidem, co mají a nemají nakupovat," uvedl.

Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, jak je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční. Odpůrci naopak varují, že v případě schválení návrh omezí výběr v obchodech a povede ke zdražování potravin. Poukazují také na pravděpodobný rozpor s unijními pravidly volného pohybu zboží. Evropská komise už oznámila, že v případě schválení zákona ho bude podrobně zkoumat.

dto rot