Praha 3. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství zvažuje, že zřídí pozice agrárních diplomatů nebo místních zahraničních zástupců ve Vietnamu a ve Velké Británii. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V současnosti je zřízeno sedm pozic, na nejnovější v Japonsku je od loňska Irena Leopoldová. Ministerstvo pak má také dvě pozice zahraničních zástupců na Ukrajině a v Kazachstánu, v těchto případech pracují pro ČR tamní občané.

Británie k začátku roku vystoupila z Evropské unie, z hlediska agrárního obchodu jde o osmou nejdůležitější exportní destinaci a o první zemi ze stát mimo EU. Vietnam je pak tradiční a historický partner, uvedl ministr. Podle něj tam existuje prostor pro uplatnění českého zboží a potravin.

První zástupci do Ruska, Číny a Srbska vyrazili v roce 2016, do USA pak o rok později, do Libanonu pak v roce 2018 a do Spojených arabských emirátů po změně ze Saúdské Arábie a do Japonska loni. Ministr si jejich fungování pochvaluje, protože se všemi těmito státy s výjimkou Libanonu agrární obchod v posledních letech roste.

Loňské údaje ještě statistici nezveřejnili, při porovnání roku 2019 s rokem 2018 se ale například u Ruska zvýšil vývoz z 2,7 miliardy korun na 3,6 miliardy Kč, u Číny pak z miliardy na 1,5 miliardy Kč. "Podařilo se například do Ruska obnovit dodávky násadových vajec, navýšit vývoz plemenného skotu a genetického materiálu skotu do Srbska, podpořit export pivovarnických technologií do USA nebo schválit sedm českých mlékáren čínskými úřady pro vývoz do této země," vypočítal úspěchy Toman. Do Libanonu vývoz o 23 procent klesl, je tam ale už několik let ekonomicko-politická krize.

Schodek agrárního obchodu se za loňská první tři čtvrtletí meziročně snížil o čtyři miliardy na 30,4 miliardy korun. Za celý rok tak dosáhne podle odhadu Zemědělského svazu ČR 41 miliard korun, předloni byl zatím nejvyšší, a to 47,2 miliardy korun.

drh snm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 3. ledna 2021