• První výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci (ve spolupráci s ČTPP): 9. listopadu 2021

Členové České technologické platformy pro potraviny a Potravinářské komory ČR založili výbor v polovině roku 2018 v rámci priority E. Udržitelná produkce potravin. Jeho naplní je řešení témat z oblasti udržitelnosti, která se stala pro potravináře důležitá. Výbor pro udržitelnou a etickou produkci se zabývá společnými cíli udržitelného rozvoje.

Cílem výboru je:

  • Motivovat k zachování a tvorbě udržitelného růstu, k naplňování potřeb a požadavků obyvatel a spotřebitelů, tj. poskytování zdravějších a udržitelnějších potravin;
  • Komunikovat a sdílet postupy a nové přístupy šetrnější k životnímu prostředí, směřující k oběhovosti a udržitelné výrobě potravin;
  • Sledovat a podílet se na vývoji environmentálních ukazatelů;
  • Vzdělávat ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy veřejnost.

Dne 9. listopadu 2021 se ve velkém sále Národní zemědělské muzeum Praha  konala první Výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při České technologické platformě pro potraviny s názvem Cesta potravinářského průmyslu směrem k udržitelnosti. Konferenci moderoval Vratislav Janda, předseda Výboru. Program byl nabitý, v prvním bloku vystoupil Vratislav Janda z Nestlé , Miroslav Koberna z Potravinářská komora České republiky, Martin Štěpánek z Ministerstvo zemědělství České republiky, Vladislav Smrž z Ministerstvo životního prostředí, Zbyněk Kozel ze společnosti EKO-KOM, a.s. a Tomáš Prouza ze Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

V druhé části jsme přivítali speciálního hosta konference  Davida Greena, Executive Director The U.S. Sustainability Alliance / Americká aliance pro trvalou udržitelnost. Vybrané příklady certifikačních systémů zahrnujících udržitelnost v agropotravinářském sektoru představil zástupce VŠCHT Jan Pivoňka. Na problematiku plýtvání potravinami a prevenci potravinového odpadu se podívaly Martina Morávková a Lucie Veselá z PEF Mendelu.

V rámci třetího bloku s názvem Udržitelnost v praxi vystoupili zástupci komerčního sektoru. Andrea Brožová z Mattoni s příspěvkem na téma Budoucnost nápojového průmyslu je cirkulární, Jana Blecherová z Nestlé s tématem nové trendy v oblasti udržitelnosti, Lucie Kotalová ze společnosti Unilever s příspěvkem Závazky společnosti Unilever v oblasti udržitelnosti, značky s posláním. Zástupkyně značky Vitana. Vaříme s chutí. představily polévku jako výrobek šetrný k planetě a na závěr vystoupil Martin Jahoda ze společnosti Emco cereálie jako jediný zástupce ryze české firmy s příspěvkem Výzvy spojené s tématem udržitelnosti v české firmě.

Všem vystupujícím mnohokrát děkujeme!

 PREZENTACE

Vzhledem k tomu, že v rámci problematiky udržitelnosti vnímá Potravinářská komora ČR  jako klíčové partnery resort životního prostředí a resort zemědělství, velice si vážíme podpory a děkujeme za udělení záštity:

  • ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi,
  • ministerstvu životního prostředí.
  • Pátá výroční konference Platformy pro reformulace (ve spolupráci s ČTPP): 15. září 2021

Na letošní v pořadí již páté výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se konala dne 15. září 2021 pod záštitou ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc. a ministra zdravotnictví  a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR prof. MUDr. Věry Adámkové, CSc., vystoupila celá řada uznávaných odborníků, ať už z lékařské praxe, akademické sféry, zástupců výrobců.  

Zhodnocení páté výroční konference naleznete na stránkách www.reformulace.cz.

  • Ingrovy dny 2021 - 47. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin: 3. března 2021

Vážení,

dovolte mi Vás informovat a co nejsrdečněji pozvat na tradiční soubor akcí, které proběhnou letos online. Nově za přispění nově zformovaného kolektivu pořadatelských organizací - včetně Potravinářské komory ČR a České technologické platformy pro potraviny.

Ingrovy dny 2021 

  • 47. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin: 3. března 2021
  • Den s mlékem na MENDELU: 4. března 2021
  • přednášky a workshopy pro studenty MENDELU a oslovené partnery: 2. - 5. března 2021

XLVII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • Termín konference: 3. března 2021 (9:00 - 15:00)
  • Místo konání: online (MENDELU - Zemědělská 1, 613 00 Brno)
  • Kontakt na pořadatele: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Hlavním zaměřením odborné konference s mezinárodní účastí konané tradičně první březnovou středu na půdě Mendelovy univerzity v Brně je problematika jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Tato odborná akce je příležitostí k setkání odborníků v oblasti výroby, kontroly a hodnocení jakosti potravin z vědeckých institucí, dozorových orgánů a praxe.
  • Termín pro přihlášení k aktivní nebo pasivní účasti a úhradu vložného je 24. února 2021, přihláška je umístěna na webu konference, nebo můžete využít tohoto odkazu na přihlašovací formulář.
  • Do programu budou zařazeny bloky vyžádaných příspěvků a online bude realizována i posterová sekce.
  • Vložné pro je poníženo pro tento ročník na 200 Kč vč. DPH (zahrnuje tištěný sborník, vytvoření elektronického sborníku plných příspěvků a úhradu nezbytných nákladů).

Program bloků sdělení je nyní připravován a bude doplňován a umístěn spolu s dalšími nezbytnými informacemi na příslušné webové stránce konference.

cirkular