Evropská komise zveřejní legislativní návrh pro Udržitelné potravinové systémy ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023. Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k Udržitelným potravinovým systémům, ukončena byla dne 20/07/2022. FoodDrinkEurope se veřejné konzultace zúčastnil. Současně s konzultací Evropská komise zahájila cílené konzultace s některými vybranými zúčastněnými stranami. Sekretariát uvedl, že se v rámci konzultací Komise zaměřuje na různé varianty – varianta 1 - zachovat základní úroveň (současný stav), varianta 2 - dobrovolné přístupy (nástroje jako kodex pro odpovědné podnikatelské a marketingové postupy, přístupy nelegislativní povahy), varianta 3 - posílení stávajících právních předpisů, varianta 4 - nové komplexní rámcové právní předpisy o udržitelnosti potravinového systému Unie - lex generalis, které by vytvořily základ pro integrovaný přístup pro lex specialis; „Push Provisions“ by zavedly minimální požadavky na potravinové produkty a související operace. Pro potravinářské operace a výrobky, které splňují minimální požadavky a jsou na trhu, by pak „Pull Provisions“ stanovily pobídky pro výrobce, aby šli nad rámec minimálních požadavků. Evropská komise plánuje během podzimu uspořádat několik seminářů pro jednotlivé aspekty připravovaného návrhu, opatření „push“ a „pull“ nebyla zařazena do programu, FDE se proto bude snažit je na agendu „protlačit“ – alespoň na agendu workshopu, kterého se FDE bude účastnit (některé semináře jsou určeny jen vybraným zúčastněným stranám).

Udržitelné značení potravin

Sekretariát opět prezentoval možnosti zvažované Evropskou komisí, která předpokládá několik možných scénářů, od zachování současného stavu bez dalších úprav, před dobrovolné iniciativy, posílení současné legislativy, zavedení dobrovolného evropského značení udržitelnosti až po povinné evropské značení udržitelnosti:

FoodDrinkEurope se přiklání k možnosti 1 a 3, tedy dobrovolnému přístupu a k dobrovolnému evropskému systému značení udržitelnosti. FDE podporuje přístup step-by-step – tedy spíše zaměřit se na jednotlivé vertikální právní předpisy k označování, na kterých nyní Komise pracuje (welfare, zdravotní tvrzení, atp.), spíše než na holistický přístup. Jakýkoli nový evropský rámec by měl cílit na posílení role spotřebitelů a na posílení iniciativ zúčastněných stran. Mělo by se jednat o dobrovolný systém, který by měl být aplikovatelný napříč produktovými kategoriemi a sektory, založen by měl být na evropských harmonizovaných kritériích.

 

Více prostřednictvím zápisu z pracovní skupiny FDE "SFS - Udržitelné potravinové systémy"