Francouzská Nejvyšší rada pro veřejné zdraví (HCSP) doporučila vládě snížit oficiálně doporučenou týdenní spotřebu masa z důvodu zdravotních i environmentálních hledisek. Současná národní výživová doporučení stanovují limit 650 gramů masa týdně, z toho maximálně 150 gramů masa zpracovaného, bez stanovené hranice pro drůbeží maso. Podle HCSP by nižší hranice pomohly přiblížit se zdravějším a udržitelnějším dietám, přičemž Francie v současnosti patří k členským státům EU s nejvyššími doporučenými hodnotami pro konzumaci masa. Rada ve své zprávě uvedla, že větší zastoupení rostlinných jídel v jídelníčku by mohlo přispět nejen k ochraně zdraví a životního prostředí, ale také ke snížení nákladů na potraviny. Uvolněné prostředky by bylo možné využít na nákup masa z produkce více respektující welfare zvířat a ekologické standardy. Zpráva neobsahuje konkrétní nové limity, odkazuje ale na přísnější doporučení jiných zemí, například 226 gramů týdně v Rakousku nebo 0 až 3 porce po 100–125 gramech ve Španělsku. Podobné diskuse probíhají i v sousedním Německu, kde poradní orgán nedávno doporučil ministrovi zemědělství Aloisi Rainerovi vyzvat občany ke snížení spotřeby masa a k většímu využívání vegetariánských alternativ. Rainer ale zdůraznil, že nechce vyvolat společenský konflikt v oblasti stravovacích návyků, a podpořil svobodnou volbu mezi vegetariánskou a masitou stravou. Současná francouzská doporučení pro konzumaci ryb zůstávají na úrovni dvou porcí týdně. HCSP navrhuje pouze větší pestrost při výběru druhů, aby se snížila závislost na omezeném počtu populárních ryb. Nová doporučení by měla být začleněna do připravovaného Národního programu výživy a zdraví (PNNS) pro období 2025–2030.

Více informací zde.