Všechny potravinářské přídatné látky podléhají hodnocení bezpečnosti, které provádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Teprve poté jsou látky zařazeny na seznam povolených přídatných látek (seznam Společenství), který je uveden ve výše zmíněném nařízení.
Aktualizace seznamu Společenství může být zahájena buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. Žádost podává členský stát nebo zúčastněná strana, která může zastupovat více zúčastněných stran.
Čl. 3 nařízení (ES) č. 1333/2008
Potravinářská přídatná látka je látka která není obvykle určena ke spotřebě jakožto potravina a ani není obvykle používána jako charakteristická složka potraviny, ať má či nemá výživovou hodnotu, a jejíž záměrné přidání do potraviny z technologického důvodu při výrobě, zpracování, přípravě, úpravě, balení, dopravě nebo skladování má nebo pravděpodobně bude mít za následek, že se tato látka nebo její vedlejší produkty stanou přímo či nepřímo složkou této potraviny
Právní rámec aditivních látek v potravinách
Nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách
• přímo použitelný právní předpis pro potravinářské přídatné látky
• v platném znění
• seznam schválených aditiv
Nařízení (EU) č. 231/2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008
• umožní identifikovat potravinářskou přídatnou látku, a to včetně původu
• popis přijatého kritéria pro čistotu
Nařízení (ES) č. 1334/2008 o aromatech a některých složkách potravin s aromatickými vlastnostmi pro použití v potravinách nebo na jejich povrchu
• přímo použitelný právní předpis pro aromata
Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• označování přídatných látek na obalech výrobků
• označování aromat na obalech výrobků
Nařízení (ES) č. 1331/2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a aromata
• jednotný postup pro posuzování a povolování látek, procedurální podmínky, jimiž se řídí aktualizace s eznamu Společenství
Odkazy na webové stránky zabývající se problematikou potravinových aditiv
- Evropská komise - Generální ředitelství pro ochranu zdraví a spotřebitele (EK DG SANCO)
- Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)
- Vědecký panel EFSA – Panel on Food Additives and Flavourings(FAF).
- Codex Alimentarius Commission
- Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)
AKTUÁLNÍ VÝVOJ A DALŠÍ STANOVISKA:
Vzhledem k tomu, že předpisy níže uvedené nemusí zobrazovat aktuální znění, doporučujeme tyto předpisy vyhledávat v EUR-Lexu v konsolidovaných verzích !