Evropská komise ve zprávě zveřejněné dne 28/07/2025 konstatuje, že zemědělské trhy v EU zůstávají odolné i přes přetrvávající geopolitickou, klimatickou a ekonomickou nejistotu. Letní vydání krátkodobého výhledu pro rok 2025, které vypracovalo Generální ředitelství pro zemědělství (DG AGRI), uvádí pozitivní vývoj v oblasti produkce obilovin, olejnin, drůbeže a olivového oleje, stabilní dodávky mléka a smíšené výsledky v ovoci, zelenině a cukru. Výhled pro sklizeň 2025/2026 předpokládá meziroční nárůst produkce obilovin o 11 %, tedy o 4,1 % nad pětiletý průměr. Klíčovou roli hrají příznivé povětrnostní podmínky a mírně rozšířená osevní plocha. Produkce olejnin má vzrůst o 12 %, zejména díky vyšším výnosům řepky a slunečnice. Naproti tomu u cukrové řepy a cukru se očekává pokles o 8 %, zejména v důsledku snížení osevních ploch po cenových výkyvech v roce 2024. Produkce olivového oleje se v marketingovém roce 2024/2025 zvýšila o 37 %, což vedlo k poklesu cen a obnovenému růstu vývozu. Výroba vína v aktuálním roce směřuje k nejnižší úrovni za posledních 20 let, a to zejména kvůli propadu ve Francii a Německu. V sektoru ovoce se očekává pokles sklizně jablek o 4 % kvůli počasí, především v Polsku. U broskví a nektarinek je odhadován propad o téměř 6 % vlivem nižších výnosů v Řecku. Produkce rajčat klesá o 2,6 %, a to zejména v důsledku útlumu pěstování průmyslových odrůd. U pomerančů se naopak očekává nárůst o 4,6 % oproti loňským rekordním minimům. Produkce mléka zůstává stabilní, přičemž vývoj jednotlivých členských států se liší. Zvýšení produkce sýrů se očekává jen mírné, zatímco máslo čelí silné globální konkurenci. Vývoz sušeného mléka je omezen nízkou poptávkou a vysokými cenami v EU. Produkce hovězího masa klesá kvůli snižování stavů, zatímco u prasat zůstává stabilní. Produkce drůbeže má vzrůst o 1,8 % díky silné poptávce, navzdory omezením v dodávkách násadových vajec. Výroba skopového a kozího masa by se mohla snížit o 2 %. Komise zároveň upozorňuje na přetrvávající rizika plynoucí z geopolitického napětí, obchodních sporů, klimatických výkyvů a závislosti na dovozech některých vstupů. Silnější kurz eura vůči dolaru sice zvyšuje cenu evropského exportu, zároveň však snižuje náklady na dovoz hnojiv a energií, a může tak mírnit potravinovou inflaci. Vstupní náklady pro zemědělce zůstávají stabilní, ale stále vysoké, což znevýhodňuje EU oproti globálním konkurentům.

Více informací zde.