Dánské ministerstvo zemědělství zveřejnilo v roce 2024 strategii pro rozvoj alternativních zdrojů proteinů – bílkovin rostlinného původu určených jak pro lidskou výživu, tak pro krmné účely. Cílem je snížit klimatický dopad zemědělství, rozšířit domácí produkci bílkovin a posílit exportní potenciál, aniž by došlo k oslabení tradiční živočišné výroby. Strategie staví na třech pilířích: podpoře pěstování luštěnin a dalších plodin bohatých na bílkoviny, investicích do výzkumu a zpracování rostlinných surovin a posílení udržitelnosti. Důraz je kladen na praktické využití výsledků – tedy na chuťovou i nutriční kvalitu produktů, jejich ekonomickou proveditelnost a přínos pro farmáře i spotřebitele. Dánská vláda výslovně uvádí, že cílem není nahradit maso nebo mléko, ale rozšířit nabídku bílkovin a doplnit stávající potravinový systém. Strategie předpokládá spolupráci mezi sektory – např. v oblasti střídání plodin, krmiv nebo vývoje nových produktů. Živočišná výroba tak zůstává klíčovou součástí zemědělství, zatímco alternativní proteiny mají vytvořit nové příležitosti pro diverzifikaci a inovace. Dánsko očekává, že rozvoj rostlinných bílkovin podpoří konkurenceschopnost zemědělství, přinese nová pracovní místa a pomůže plnit klimatické závazky.

Více informací zde.