Dne 31. 12. 2019 byl ve Sbírce zákonů publikován pod č. 368/2019 Sb. zákon, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Cílem novely byla implementace evropského nařízení 2017/625 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin, do českého právního řádu. 

Nově je také umožněno vyrábět potraviny z hmyzu coby jedné z tzv. „nových potravin“. Jak chovatelé hmyzu určeného k výrobě potravin pro konzumaci lidmi, tak sloužícího jako krmivo pro zvířata, budou pod veterinárním dozorem a budou muset splňovat některé zákonné požadavky.

Několik změn se dotklo porážek zvířat. Limit pro tzv. domácí porážky (3 kusy ročně) se nově bude vztahovat na skot již od 12 měsíců věku až dosud do bylo 24 měsíců. Horní věkový limit pro domácí porážky zůstává stejný – 72 měsíců.

Zpřísňují se pravidla pro porážku nemocných, vyčerpaných nebo zraněných zvířat na jatkách. Ty bude možné nově vykonat pouze za přítomnosti úředního veterinárního lékaře. Porážky na malých jatkách, na nichž nefunguje stálý veterinární dozor, budou muset jejich provozovatelé ohlásit SVS minimálně tři dny dopředu, až dosud to bylo 24 hodin. Novela zavádí tzv. institut úřední veterinární závěry. Veterinární inspektoři budou díky němu moci ve stanovených situacích živočišné produkty na přiměřenou dobu označit plombou, pečetí či jiným zajišťovacím prostředkem tak, aby bez jeho porušení nebylo možné se zajištěnými produkty manipulovat.

Zákon také stanovuje, že od 1. ledna 2022 vznikne centrální evidence označených psů a jejich chovatelů. Ti budou údaje hlásit do registru, který bude spravovat SVS. V současné době probíhají jednání o podrobnostech vytvoření databáze.

Dalšími relevantními právními předpisy, které bylo nutné změnit a k jejichž změnám prostřednictvím právě publikované novely dochází, jsou zákon o správních poplatcích a plemenářský zákon. Zrušuje se rovněž několik dalších vyhlášek, a sice vyhláška č. 298/2003 Sb., o národních referenčních laboratořích a referenčních laboratořích, vyhláška č. 372/2003 Sb., o veterinárních kontrolách při obchodování se zvířaty, vyhláška č. 373/2003 Sb., o veterinárních kontrolách při obchodování se živočišnými produkty, vyhláška č. 376/2003 Sb., o veterinárních kontrolách dovozu a tranzitu produktů ze třetích zemí, vyhláška č. 377/2003 Sb., o veterinárních kontrolách dovozu a tranzitu zvířat ze třetích zemí, a jejich novely. Zákonodárce počítá s prováděcími právními předpisy novými, odpovídajícími novelizovanému znění veterinárního zákona.

Zákon nabyl účinnosti,  s výjimkou dvojice ze svých ustanovení, dnem 15. 1. 2020.

Veterinární zákon.pdf