Maďarsko dne 10/07/2024 notifikovalo Evropskou komisi o záměru zavést národní legislativu zakazující výrobu a uvádění na maďarský trh laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Podle návrhu Maďarsko uznává nezpochybnitelný pozitivní dopad tradiční produkce potravin na zemědělství a životní podmínky na venkově jako celek a hrozby pro základní maďarské hodnoty, které představují jiné technologie a výrobní metody než tradiční produkce potravin, a proto navrhuje zavést zákaz výroby a uvádění laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso na maďarský trh. Jedná se o podobný krok, k jakému přistoupila v závěru roku 2023 Itálie. Maďarský návrh, na rozdíl od italského, ale neřeší problematiku označování potravin, které jsou alternativou nebo imitací tradičních potravin. Problematiku tradiční kulinářské kultury Maďarsko zařadilo také na program jednání Rady ministrů zemědělství dne 15/07/2024, první za maďarského předsednictví. Ministři zemědělství problematiku projednali během oběda, Maďarsko se zasazovalo o ochranu evropských kulinářských tradic před „novými potravinami“. Někteří ministři včetně rakouského Norberta Totschniga nebo italského Francesca Lollobrigidy Maďarsko podpořili, Totschnig navíc doplnil, že je třeba v EU zavést transparentní označování potravin a zaručit tak spotřebitelům informované rozhodnutí o nákupu a svobodu volby; jiní varovali před tím, aby přístup Maďarska negativně nedopadl i na potraviny získané pomocí nových genomických technik (Maďarsko společně s Polskem patří mezi hlavní kritiky nových genomických technik, pozice Rady proto stále chybí). Španělský ministr zemědělství Luis Planas uvedl, že obhajoba tradiční kulinářské kultury je na místě, nesmí to ale znamenat zákaz nebo omezení nových genomických technik a zastavení inovací v potravinářské výrobě. Planas patří mezi velké zastánce nových genomických technik. Německý ministr zemědělství Cem Özdemir uvedl, že o tom, co budou spotřebitelé konzumovat, by měli mít v první řadě možnost rozhodnout sami spotřebitelé.