Maďarské předsednictví Rady EU (HU PRES) zveřejnilo svůj program pro druhé pololetí tohoto roku (viz příloha). HU PRES si vytklo celou řadu dílčích priorit, pokud jde o potraviny a potravinový systém. Podle HU PRES evropští zemědělci zaručují potravinové zabezpečení a poskytují všem občanům EU veřejné statky. Dlouhodobá záruka potravinové suverenity a potravinového zabezpečení by měla být součástí strategické autonomie EU. S ohledem na problémy, kterým čelí evropské zemědělství bude maďarské předsednictví usnadňovat diskuse o tom, jak vytvořit konkurenceschopný, udržitelný a udržitelný Evropský potravinový systém, který odolá vůči krizím vstřícný k zemědělcům a založený na znalostech. HU PRES bude věnovat pozornost i roli akvakultury při udržitelném zvyšování produkce potravin. Zvláštní pozornost bude věnovat konkurenceschopnosti evropských zemědělců, zemědělsko-potravinářského odvětví a bezpečnosti potravinových systémů EU. Podle HU PRES pouze evropské zemědělství a potravinářský průmysl, který je odolný vůči krizím, je schopen překonat krizi v důsledku různých probíhajících a budoucích výzev. Pokud jde o potravinový odpad, Maďarsko se zavázalo k významným omezení plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce. Bude i nadále klást zvláštní důraz na otázku omezení plýtvání potravinami v celém maďarském předsednictví. V souladu s tím představí různé národní programy a dobré postupy k omezení plýtvání potravinami z Maďarska a dalších členských států během mezinárodní konference v Budapešti v říjnu 2024. Pokud jde o předpisy, bude HU PRES usilovat o dosažení dohody mezi institucemi EU o směrnici o odpadech. Kromě toho HU PRES plánuje přijmout závěry Rady k zvláštní zprávě Evropského účetního dvora týkající se účinného poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Celý program si můžete přečíst zde:
Připravil: Jiří Šír