Dne 30.1. proběhl kulatý stůl organizovaný Potravinářskou komorou ČR a Svazem obchodu ČR na téma CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Průběh diskuse účastníků sledovalo okolo stovky účastníků, z nichž část sledovala vystoupení prostřednictvím streamu. CSRD je směrnice, ze které vyplývají nové povinnosti týkající se nefinančního reportingu pro velké společnosti, ale zároveň v rámci SCOPE 3 i pro dodavatele velkých obchodníků. V úvodním bloku vystoupili zástupci obchodníků, potravinářů a zemědělců a společně konstatovali, že v tomto případě není ani z podstaty věci možné naplňovat dikci směrnice bez vzájemné spolupráce. Následoval blok věnovaný aktuálně platné legislativě, výhledu přijímání detailních prováděcích předpisů a postojů jednotlivých ministerstev (zemědělství, životního prostředí, financí a průmyslu a obchodu) k naplňovaní požadavků směrnice. Odpolední blok byl již věnován konkrétnímu způsobu uplatňování požadavků směrnice a současným krokům obchodníků a zkušenostem výrobců. Jako červená niť se všemi příspěvky prezentujících i během diskuse prolínala nutnost kooperace se zemědělci a potřeba dokládat vlastní data o udržitelnosti zemědělství v ČR i jednotlivých regionech. Zemědělství totiž v některých sektorech tvoří až 90 % celkové uhlíkové stopy produktů, a tak kroky které může učinit obchod nebo výrobci ke zlepšení situace jsou velmi limitované a závislé na schopnosti dodavatelů v prvovýrobě dokládat svůj “udržitelný“ přístup. Zároveň je zřejmé, že jednotliví zemědělci nemohou poskytnout dostatečně robustní informační bázi a je vhodné, aby se koordinace ujala státní správa, resp. aby poskytla finanční prostředky výzkumným a případně resortním organizacím, které mohou s tvorbou přehledných a snadno dostupných databází pomoci. Ostatně v diskusi zazněly příklady mnoha jiných členských zemí, ve kterých již byly databáze a případně navazující kalkulačky připraveny a přímo výrobci mohou využít snazšího přístupu k informacím o lokálním zemědělství, aniž by zatěžovali další byrokracií přímo zemědělce. Přítomní zástupci Ministerstva zemědělství přislíbili situaci zvážit a hledat vhodné řešení pro celý potravinářský řetězec v ČR. Závěrem kulatého stolu se domluvili zástupci obchodníků a potravinářů na zřízení technické pracovní skupiny, která se bude věnovat konkrétním požadavkům a způsobu reporting scope 3 v dodavatelsko odběratelském vztahu. Cílem je naplnit požadavky směrnice a harmonizací požadavků mezi odběrateli omezit byrokratickou zátěž dodavatelů/výrobců potravin a zároveň poskytnout výrobcům dostatek informací, aby mohli reporting správně a věcně realizovat.
Jan Pivoňka