Evropský institut pro inovace a technologie (EIT) vyzval k posílení finančních prostředků na vývoj rostlinných a jiných alternativních proteinů s ohledem na plnění klimatických cílů Unie. Posílení spotřeby bílkovin neživočišného původu by podle EIT významně přispělo k plnění redukčních cílů skleníkových plynů v zemědělsko-potravinářském sektoru o 26 – 34 %. Snížení spotřeby masa o 30 % do roku 2030 by podle studie nevládní organizace Madre Brava mohlo pomoci snížit emise CO2 o 700 milionů tun. Zástupci EIT rovněž podpořili nové genomické techniky, ale i například procesy fermentace nebo laboratorně pěstovaných imitací potravin. Podpora těchto postupů ale bude podle EIT vyžadovat značené finanční prostředky, Evropská komise by proto měla posílit financování pro diverzifikaci bílkovin a nové inovativní postupy šlechtění rostlin nebo produkce bílkovin skrze program Horizon Europe.