Evropská komise předložila dne 05/07/2023 balíček legislativních návrhů spadajících pod Evropskou zelenou dohodu. Jednou z částí balíčku je i návrh právního předpisu EU týkající se omezení potravinového odpadu a ztrát. V Evropské Unii se podle Komise každoročně vyplýtvá téměř 59 milionů tun potravin (131 kg na obyvatele), s odhadovanou tržní hodnotou 132 miliard EUR. Komise uvádí, že více než polovinu potravinového odpadu, celkem 53 %, vyprodukují domácnosti, následuje zpracovatelský a výrobní průmysl s 20 %. V novém návrhu Komise předkládá právně závazné cíle, které by členské státy měly povinnost splnit do roku 2030. Komise navrhuje celkem dva cíle, a to redukci potravinového odpadu o 10 % v případě zpracování a výroby potravin a redukci potravinového odpadu o 30 % na osobu v případě maloobchodu, restaurací, stravovacích služeb a domácností. Ministři zemědělství diskutovali o návrhu Evropské komise dne 23/10/2023 během Rady ministrů zemědělství v Lucemburku. Stanovisko Rady k návrhu Komise je zatím připravováno, španělské předsednictví si do svého plánu ale zařadilo pro ES více prioritní oblasti (průmyslové emise, cíle obnovy přírody, pesticidy, nové genomické techniky). V rámci diskuse ministři vyjádřili nejednotná stanoviska k návrhu Komise – zatímco například Švédsko považuje návrh Komise týkající se redukčních cílů za příliš ambiciózní, Dánsko a Německo naopak za nedostatečný. Francie a Dánsko vyzvaly k zahrnutí zemědělského odpadu do působnosti předpisů, Maďarsko podpořilo nastavení přesnější definice potravinového odpadu. Řada zemí včetně Francie, Maďarska, Kypru nebo Řecka také zpochybnila rok 2020 jako rok referenční, a to s ohledem na v té době probíhající koronavirovou pandemii.