Ředitel zemědělsko-potravinářské ekonomické divize agentury OSN pro výživu a zemědělství (FAO) David Laborde v uplynulém týdnu uvedl, že riskovat produktivitu evropského zemědělství kvůli cílům udržitelného zemědělství a potravinového systému může způsobit celosvětové napětí, protože ostatní země nebudou schopny nahradit sníženou produkci Evropské Unie. Laborde patří mezi autory zprávy o stavu potravinového zabezpečení a výživy ve světě v roce 2023, kterou v červenci zveřejnila FAO společně se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), Mezinárodním fondem pro zemědělský rozvoj (IFAD), Světovým potravinovým programem (WFP) a Dětským fondem OSN (UNICEF) – zpráva je dostupná zde.  Podle Labordeho musí Evropa najít rovnováhu mezi svými globálními a regionálními kroky a závazky a domácím programem udržitelného rozvoje. Ekologizace evropského zemědělství je podle Labordeho důležitá, neznamená to ale, že by Evropská Unie měla obětovat i produktivitu evropského zemědělství. Laborde uvedl, že by Unie měla hledat způsob, jak dosáhnout udržitelné intenzifikace produkce, aby si EU udržela vedoucí postavení na světové scéně v oblasti potravin a výživy.

Více informací zde.