Evropská komise připravuje návrh prvního celoevropského rámce pro udržitelný potravinový systém, jeho předložení je očekáváno na podzim 2023 (září / říjen). Komise by spolu s návrhem rámce pro udržitelný potravinový systém měla předložit i posouzení dopadů jeho implementace. Návrh posouzení dopadů byl v uplynulých týdnech předložen k interními přezkumu ze strany Výboru Evropské komise pro kontrolu kvality (Rada pro kontrolu a regulace), Výbor měl ale k návrhu řadu negativních komentářů. Ty se týkaly například propojení rámce s odvětvovými a vnitrostátními předpisy i případných dopadů roztříštěnosti právních předpisů v oblasti udržitelnosti. Záporné stanovisko k návrhu posouzení dopadů znamená, že bude muset být návrh přezkoumán a přepracován. Na to by expertům v rámci pracovní skupiny měl stačit měsíc, k vydání druhého stanoviska by návrh měl být předložen na konci června 2023. Evropská komise uvedla, že přesto nadále počítá s původním termínem pro předložení návrhu rámce pro udržitelný potravinový systém (září/říjen 2023), záporné stanovisko k posouzení dopadů by nemělo předložení v plánovaném termínu ohrozit. Evropská komise rovněž upřesnila, s ohledem na březnový návrh pravidel pro uvádění zelených tvrzení na obalech potravin, že pracovní rámec pro udržitelný potravinový systém bude mít před těmito pravidly přednost. Případná certifikace udržitelné produkce by tedy měla být nadřazena a měla by předcházet zeleným tvrzením.