V neděli 16. října oslavili pekaři Světový den chleba a pečiva. Letošní rok je pro tuzemské výrobce pečiva z existenčního hlediska obzvláště obtížný a několik z nich už muselo ukončit svůj provoz. Na vině je extrémní zdražení pohonných hmot, plynu a vstupních surovin.
 

Velkoobchodní cena 1 kg konzumního chleba z pekáren meziročně vzrostla o 32,2 %, cena pro spotřebitele pak dokonce o 38,2 %. Tento trend jsme mohli sledovat napříč všemi zeměmi EU, přičemž nárůst cen pečiva v Česku byl v rámci celé Unie 9. nejvyšší.

„Letošní rok bylo pro náš obor kritický. V souvislosti s razantním nárůstem cen vstupních surovin a pohonných hmot byly pekárny nuceny zvýšit své prodejní ceny pro odběratele, přesto toto zvýšení cen dosud nepokrylo nárůst nákladů,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Průměrná čtyřčlenná rodina v ČR minulý rok utratila za pečivo cca 1200 Kč měsíčně, aktuálně je to 1600 Kč. Pečivo přesto netvoří dominantní složku výdajů Čechů, např. za tabákové výrobky v loňském roce utratili čtyřnásobně více a podobné je to i u alkoholu.“

Do cen potravinářských výrobků se promítá obrovský nárůst cen energií

„Jako jediný účinný nástroj, jak energetickou krizi v tuto chvíli zvládnout, vidím zastropování cen energií pro všechny podniky bez rozdílu – malé, střední i velké. Apelujeme na vládu, aby připravila společně takové řešení, aby podpora pro velké podniky napříč Evropou byla srovnatelná, spravedlivá a neznevýhodňovala země, které nemají tak silné národní rozpočty,“ říká prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.