Vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Vyhlášky je vydávána na základě nového zmocňovacího ustanovení v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

Podle nové zákonné úpravy je možné uvádět na potravině informaci slovy „česká potravina“, grafické znázornění stanovené prováděcím právním předpisem (logo „česká potravina“) nebo jinou informaci zejména slovní, obrazovou nebo grafickou naznačující, že země původu potraviny je Česká republika, také tehdy, pokud půjde o potravinu stanovenou prováděcím právním předpisem, jejíž výroba proběhla na území České republiky.

Vyhláška tak stanoví seznam potravin podle nové zákonné úpravy podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Jde o potraviny vyrobené ze surovin nepěstovaných z klimatických důvodů v České republice, ale tradičně v ČR vyráběné, kterými jsou čokoláda a výrobky z ní, káva a kávoviny a rýžové extrudované a pufované výrobky.

Nová vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a nahradí stávající vyhlášku č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování.

Cílem vyhlášky je zejména rozšíření seznamu v části týkající se zpracované zeleniny o „pasterovanou zeleninu“. Dále se například doplňuje definice ovocných a zeleninových protlaků (pyré), do kterých bude možné přidávat vodu nebo ovocné, resp. zeleninové šťávy pouze v technologicky nezbytných případech a množství.

Vyhláška stanoví pro zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány:

  • způsob poskytování informací o těchto výrobcích,
  • rozdělení těchto výrobků na druhy, skupiny a podskupiny,
  • požadavky na jakost,
  • přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení,
  • teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
  • způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
  • minimální technologické požadavky.

Vyhláška dále obsahuje vymezení pojmů, které je nezbytné pro členění zpracovaného ovoce a zpracované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů na druhy, skupiny a podskupiny a dále pro jejich označování.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/legislativa/novinky-v-legislative/novy-pravni-predpis-ucinny-od-1-1-2022-2.html