4. 8. 2021

Vážení, dovolte, abych Vás informoval, že v rámci projektu SZPI - Analýza vzorků doplňků stravy s obsahem kyseliny listové ve formě glukosaminové soli kyseliny (6S)-5-methyltetrahydrolistové za účelem ověření metody stanovení a možnosti využití pro úřední kontrolu, byla v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Ústavu chemie a analýzy potravin, vyvinuta a validována metoda stanovení výše uvedené formy kyseliny listové.

Glukosaminová sůl kyseliny (6S)-5-methyltetrahydrolistové je nová složka potravin, jejíž uvádění na trh bylo povoleno prováděcím rozhodnutím Komise 2014/154/EU. Nařízením Komise (EU) 2015/414 byla glukosaminová sůl kyseliny (6S)-5-methyltetrahydrolistové přidána na seznam stanovený v příloze II směrnice 2002/46/ES. Může tak být vedle a) methylfolátu vápenatého a b) kyseliny pteroylmonoglutamové, používána při výrobě doplňků stravy jako forma kyseliny listové. Uvedené formy a) a b) byly SZPI auditovány v laboratoři VŠCHT v období 12/2018 a 9/2019. Metoda je založena na principu stanovení celkového obsahu 5-MTHF (methylfolátu) ve výrobku. Identifikace a kvantifikace analytu se provádí metodou kapalinové chromatografie s využitím hmotnostně spetrometrické detekce, s analyzátorem typu trojitý kvadrupól. Metoda je plně validována a byla ověřena stanovením obsahu glukosaminové soli kyseliny (6S)-5-methyltetra-hydrolistové v doplňcích stravy o známém složení, porovnáním s deklarovanou

hodnotou.

SZPI provedla audit dle čl. 39 odst. 1 nařízení (EU) 2017/625 o úředních kontrolách, se zaměřením na stanovení výše uvedené formy kyseliny listové. SZPI bude tuto metodu využívat v rámci její kontrolní činnosti (např. v rámci běžných nebo ústředně řízených kontrol,

pro kontrolu podnětů spotřebitelů).

VŠCHT v Praze (metrologická a zkušební laboratoř) má metodu připravenou také pro potřeby průmyslu.