Světové ceny potravin se v září 2025 meziměsíčně snížily. Vyplývá to z indexu cen potravin Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), zveřejněného dne 03/10/2025. Pokles u obilovin, mléčných výrobků, cukru a rostlinných olejů převážil nad růstem cen masa, které dosáhlo historického maxima. Celková úroveň cen byla o 3,4 % vyšší než před rokem, ale o 19,6 % nižší než při vrcholu v březnu 2022. Ceny cukru klesly o 4,1 % oproti srpnu a o více než pětinu meziročně. Důvodem je vysoká produkce v Brazílii, příznivé sklizňové vyhlídky v Indii a Thajsku a silné monzunové srážky. Mléčné výrobky zlevnily o 2,6 %, přičemž nejvíce klesly ceny másla (–7 %) a sušeného odstředěného mléka (–4,3 %). Ceny rostlinných olejů se snížily o 0,7 %, zejména vlivem vyšších zásob palmového oleje v Malajsii a větší nabídky sójového oleje z Argentiny, zatímco slunečnicový a řepkový olej dále zdražovaly. Ceny obilovin poklesly o 0,6 % meziměsíčně a o 7,5 % meziročně díky bohaté úrodě pšenice a kukuřice v Rusku, Evropě a Severní Americe. Rýže zlevnila o půl procenta, především kvůli nižší poptávce z Afriky a Filipín. Naopak ceny masa vzrostly o 0,7 % a meziročně o 6,6 %, čímž dosáhly nového maxima. Nejvíce zdražilo hovězí a skopové maso v důsledku silné globální poptávky a omezené nabídky, zatímco ceny vepřového a drůbežího masa zůstaly víceméně stabilní.

Více informací zde.