Evropská komise se zavázala připravit strategii pro živočišnou výrobu, která má posílit odolnost sektoru, zvýšit jeho atraktivitu a zajistit spravedlivé podmínky pro zemědělce. Podle vedoucího oddělení pro masné výrobky DG AGRI Davideho Nicodema, který vystoupil 24/09/2025 na semináři Evropské mlékárenské asociace (EDA), má strategie přispět k posílení konkurenceschopnosti prostřednictvím inovací, lepší koordinace, přístupu k financím a zjednodušení právních předpisů. Cílem je vytvořit do roku 2040 atraktivní a udržitelný zemědělsko-potravinářský sektor, který bude odolný vůči globální konkurenci a krizím a zajistí důstojné příjmy farmářů. Živočišná výroba podle Komise zůstává nezbytnou součástí evropského zemědělství a vyžaduje dlouhodobou vizi. Diskuse probíhají v rámci pracovního proudu s účastí členských států, zemědělců, zpracovatelů i spotřebitelů. První setkání 27/05/2025 zdůraznilo nutnost veřejné podpory, protože trh nedokáže dostatečně ocenit služby poskytované chovateli. Druhé setkání je plánováno na 23/10/2025 a bude se věnovat podmínkám konkurenceschopnosti a budoucnosti živočišné výroby v mezích environmentálních limitů. Strategie má být součástí přípravy nové SZP a zaměřit se na odolnost, udržitelnost a spravedlivé fungování sektoru.